zondag 21 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Kraken met oliebollen
Column
Gepubliceerd: 2015-12-24
door: Dik Binnendijk
Mijn buuf Marion is eind september verhuisd. We zijn twintig jaar buren geweest. Onze huizen hebben het stempeltje ‘sociale huurwoning’ en zijn gebouwd in 1902. Woningcorporatie Mitros is de eigenaar, maar verkoopt in sneltreinvaart oude, sociale woningen als de huurders opstappen. Na een maand kwam een affiche op het raam:“FMT beheert dit pand in opdracht van Mitros.” Dat weekend trok antikraakwachter Michael erin. Ik heb hem één keer kort gezien en gesproken: hij was een rustige buurman. De oude woning van Marion is inmiddels verkocht.

Antikraakwachten had je vijfenveertig jaar geleden nog niet. In 1970 heb ik met anderen na de kerstdagen Voor Clarenburg 8, 10 en 12 gekraakt. Drukkerij Zuidam had het pand verlaten. Ik heb altijd de nummers 10 en 12 onthouden, maar 8 niet. Misschien was dat pand al eerder gekraakt. Ik was in die tijd actief bij de milieugroep Actie Strohalm. Samen met mensen van de Werkgroep Herstel Leefbaarheid Oude Stadswijken en de Wereldwinkel besloten we de panden te kraken. Ze zouden worden gesloopt voor een brede weg. (zie artikel Willem Geijssen).

We waren die nacht snel binnen. Beneden in de oude drukkerij was het een puinzooi, maar op de eerste verdieping viel het mee. De volgende morgen kregen we via de buren elektriciteit en water, maar of dat via een tuinslang ging betwijfel ik: het vroor overdag stevig. Ik heb er een of twee nachten pogen te slapen. Koud, koud! We probeerden tochtgaten met kranten, plastic en hout te dichten. Dat lukte maar ten dele. Wat ik me nog wel goed herinner is dat we op een paar campinggasjes oliebollen hebben gebakken en dat we daar Oudejaarsavond hebben gevierd. Onze leefruimte was toen al wat warmer.

Ik ben er nooit komen wonen. Op de bovenverdiepingen woonden de krakers; beneden was de wereldwinkel gevestigd. De panden 10 en 12 zijn in 1979 door de krakers verlaten. Voor zover ik me herinner hebben in die panden achtereenvolgens een bruidskledingzaak gezeten en daarna lang een juwelier. De laatste tien jaar was er de Protest Boardstore gevestigd. Op hun website staat: “De Protest Store is een walhalla voor elke surf/board chick. Je vond er gave caps, shirts, bikinis, shorts en ski- en boardkleding.” Vond dus, want Voor Clarenburg 10 en 12 staan sinds begin deze maand weer leeg. Kraken?

Dik Binnendijk


Zie ook Nieuws 030 (archief, 2 oktober 2015): Willem Geijssen: Verdwenen beeld, de panden Voor Clarenburg 10 en 12


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht