zondag 21 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Penningen meester?
Column
Gepubliceerd: 2015-12-11
door: Dik Binnendijk
Feestelijk vierde drie weken geleden de VWN (Vereniging van Wetenschapsjournalistiek- en communicatie Nederland) haar dertigjarig bestaan. ’s Avonds werd tijdens het eten het oudste document geprojecteerd op de muur: de notulen van de eerste werkgroepbijeenkomst in 1985 die de VWN-oprichting voorbereidde. Bij de aanwezigen toen stond ook mijn naam. Ik was het helemaal vergeten.

Bij de borrel vertelde ik enkele jongere VWN-leden hoe ik in 1993 penningmeester was geworden. Zulke benoemingen gebeuren tijdens de algemene ledenvergadering (alv). Deze vergaderingen werden en worden opnieuw gehouden in een vergaderzaal bij de Poort van Kleef boven restaurant Se7en op de Mariaplaats.

Paul had zich kandidaat gesteld. Alleen hij kwam niet opdagen en liet ook niets van zich horen. De benoeming uitstellen en een extra alv uitschrijven? Niemand had daar trek in. Ik zat al een tijdje in de kascommissie, dus ik offerde me op en stelde me ter vergadering maar kandidaat. Daarna kwam de stemming, maar nog voordat de uitslag werd voorgelezen, kwam Paul binnen. “Veel te laat van huis. File. Excuses.” Er werd besloten om opnieuw te stemmen. Paul en ik waren de kandidaten. Ik kreeg de meeste stemmen en zo werd ik tussen 1993-1997 ruim drie jaar penningmeester, maar boekhouden kon ik niet.

In de tijd van mijn voorganger Arno stelde dat boekhouden nog maar weinig voor. Behalve de contributie had de VWN nauwelijks andere inkomsten. Arno maakte de financiën in orde op de achterkant van een sigarendoos. Dat vertelde hij altijd graag tijdens een pilsje. In mijn tijd kregen we extra inkomsten door de verkoop van onze adressenlijst aan bedrijven en instellingen. Het boekhouden werd daardoor moeilijker. Op de alv’s kreeg ik er altijd van langs. Meestal van mijn voorganger: “Rekenfout! Heb je niet daar en daar aan gedacht of dat kun je zo niet doen!...

De grootste fout maakte ik in het jaar 1994-1995. We hadden in 1994 subsidie gehad om daarmee in 1995 ons tienjarig bestaan te vieren. Tja, hoe zet je dat in de boeken. Dus: weer gedonder. Overnieuw! Nadat ik er mijn boekhouder over had verteld, bood hij aan om ons financiële overzicht te maken voor een zacht prijsje. Ik geloof dat ik hem zelfs uit eigen zak betaald heb. Ik denk dat dit mijn belangrijkste bijdrage als VWN-penningenmeester is geweest. Dat overzicht is namelijk de basis geworden van alle volgende financiële overzichten, opgemaakt door een externe boekhouder betaald uit de VWN-kas. Nog eens penningmeester worden? Nee dank u!

Dik Binnendijk


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht