Het wordt nog spannend of wethouder Victor Everhardt van Werk en Inkomen voldoende steun krijgt voor zijn nieuw armoedebeleid. De steun van zijn eigen partij D66 en de VVD lijkt mij niet zo’n probleem. Lastiger zijn de twee andere coalitiepartijen: de SP en GroenLinks. Accepteren die de afschaffing van de individuele inkomenstoeslag, de verlaging van het Woonlastenfonds en de Bijzondere bijstand en het schrappen van de subsidie voor de Voedselbank en stichting Leergeld?
Want wat krijgen ze ervoor terug: het life eventbudget. Daar wordt het geld van al die bezuinigingen op andere posten van het armoedebeleid in gestopt, vanaf 2017 ruim drie miljoen euro per jaar. Het klinkt hip, het life eventbudget maar het is nog onduidelijk wat het precies inhoudt. Het idee is een steuntje in de rug, een paar honderd euro, als het leven een keer tegenzit. Je wordt bijvoorbeeld ontslagen of je gaat scheiden. Maar is die paar honderd euro voldoende om te voorkomen dat je in de financiële problemen komt? En wanneer kom je ervoor in aanmerking? Dat moet allemaal nog ingevuld worden. Wat dat betreft had beroepsmopperaar Kees van Oosten gelijk toen hij tijdens de Raadsinformatieavond op dinsdag 27 oktober over het armoedebeleid opmerkte dat het alleen maar weer veel geld en gedoe gaat kosten om het life eventbudget goed vorm te geven.
Zou het niet simpeler kunnen? Bijvoorbeeld al het geld naar de Bijzondere bijstand, zoals de Armoedecoalitie voorstelde tijdens de Raadsinformatieavond. Als het dan een keer tegenzit in het leven, je gaat scheiden of de wasmachine is stuk, dan kun je daar aankloppen voor een noodzakelijk financieel steuntje in de rug. En natuurlijk moet iedereen die te maken heeft met problematische schulden direct terecht kunnen bij Schuldhulpverlening en niet eerst nog een half jaar moeten wachten.
Mario Gibbels