zondag 21 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Mijn Woo-pas
Column
Gepubliceerd: 2016-02-19
door: Dik Binnendijk
De politie heeft begin dit jaar een paar maal speciale ontruimingsoefeningen gehouden in de Woolloomooloo-discotheek (de Woo) van het Utrechts Studenten Corps op het Janskerkhof. Dat stond in een DUIC-artikel over het Utrechts Veilig Uitgaan Convenant van 1 februari. De Woo, daar denk ik nooit aan. Maar als student ben ik er bij vlagen regelmatig geweest. Toch leefde ik me vaker uit op de maandelijkse Pannfeesten, in de COC-kelder en later vooral in de disco De Roze Wolk.

Tegen het einde van mijn studententijd voerde de Woo een pasjessysteem in: alleen voor mannen. Vrouwen mochten binnenkomen zonder pasje. Je reinste discriminatie dus. Pas in 1984 ontstond daar echt heibel over. Er kwam een rechtszaak en daarna werd het pasje verplicht voor iedereen. Na ruim twaalf jaar studeerde ik in maart 1979 af als bioloog. Die zomer ging ik alleen op de fiets via de Ardennen naar Parijs. Tegen het eind van mijn vakantie verloor ik in de Franse hoofdstad mijn portemonnee. Er zaten nog niet zoveel plastic kaartjes in als tegenwoordig, maar wel mijn Woo-pas. En daar baalde ik flink van want ik had net deze disco weer herontdekt. Maar na een paar maanden kwam er per post bericht van het Franse Bureau Gevonden Voorwerpen. Mijn portemonnee was gevonden met alles erin behalve het geld. Tot september 1980 kon ik hem in Parijs afhalen.

Per brief in het Frans heb ik gevraagd of het Bureau mijn portemonnee via de Nederlandse ambassade kon terugsturen naar Utrecht. Internet bestond toen nog niet. Aan het begin van de zomer had ik nog niets ontvangen. Puur alleen omdat het Woo-pasje erin zat, ben ik opnieuw naar Parijs gefietst, dit maal langs de kust. Bij het Bureau Gevonden Voorwerpen hoorde ik dat mijn portemonnee al maanden geleden doorgestuurd was naar de Nederlandse Ambassade. Daarop ging ik naar de ambassade. Alleen het was vrijdagmiddag en de ambassade was dicht. Na het weekend ben ik er opnieuw langs gegaan. “Maar meneer, uw portemonnee hebben we twee maanden geleden al naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag gezonden!”

Pas eind oktober kreeg ik de portemonnee aangetekend opgestuurd. En inderdaad: alles zat er nog in; ook mijn Woo-pas nr. 801526. Ik ben daarna nog maar één keer in de Woo geweest. Na ruim een jaar stond ik daar dan weer tussen studenten van rond de twintig. Ik was bijna 32 jaar. Ik kende niemand meer. Einde Woo voor mij, maar... het pasje heb ik nog steeds bewaard.

Dik Binnendijk


Woolloomooloo Dik Binnendijk 801526 Woolloomooloo-pas


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht