zondag 21 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Kontakt
Column
Gepubliceerd: 2016-01-22
door: Dik Binnendijk
Hoe is het met jou? Al een tijd niet meer gezien!Hij keek me aan met een blik van: wat mot die vent van me. Ik ken u niet.” .... Een week later schoot het me ineens weer binnen: ik kende hem alleen vanuit de trein. Zo eindigde samengevat mijn vorige column ‘Treincontacten’.

Ik woonde al een jaar in Utrecht toen ik de ‘treinjongen’ onverwachts zag als verkoper in een elektriciteitszaak aan de Lange Viestraat. Maar hoe heette die zaak aan de kant van de Galeries Modernes... Aurora!? Ik wist het niet zeker. Daarom ben ik langsgegaan bij mijn buren Ad en Corrie. Zij weten veel over de historie van Utrecht. Corrie: “Nee, die elektriciteitszaak was niet tegenover de Bijenkorf. En... de naam Aurora, zeker niet! Ad, weet jij nog de naam van die zaak?” ... “Jaaaa... het was een radiozaak... Radio Contact! Je kon er van alles kopen... ook allerlei lampjes... Kijk eens op de site van Het Utrecht Archief!”

Maar het fotomapje ‘Lange Viestraat’ van het Archief is auteursrechtelijk beschermd. Daar kon ik niet in rondneuzen. Uit de periode 1967-1980 vond ik maar een paar foto’s. Eén liet zien dat er tussen de Galeries Modernes, lunchroom Van Angeren, De Gruyter (later Rabobank) en de Bata-schoenen, beslist geen elektriciteits- of radiozaak heeft gezeten. En de andere foto vertelde me dat op de plek van de Bijenkorf toen zaten: Kreijmborg Kleding, Miss Etam, V&D en een autobus... maar geen Contact.

Na nog een paar uur zoeken stuitte ik eindelijk op een foto waarop over de hele hoogte van het pand naast de V&D-ingang ‘Kontakt’ stond. Daarnaast stond het pand waar nu Randstad in zit. Dus toch.... Ad had gelijk. Kontakt, Lange Viestraat 3. Het pand werd nadat V&D naar Hoog Catharijne was verhuisd, verbouwd of afgebroken. Op deze de plek is nu McDonald’s gevestigd.

Aurora en Kontakt zijn in 1909 opgericht door Klein’s Handelmij CV en had ondermeer zaken in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht (zie advertentie). Destijds was het een zaak voor verlichting, elektra, audio, communicatieapparatuur en klein huishoudelijke apparaten. Kontakt Utrecht was in 1949 nog gevestigd in het hoekpand Voorstraat/Neude.

’s Avonds stuurde Ad me nog oude foto’s met dat hoekpand met grote letters ‘Kontakt’ erop. In dit pand zit nu het advocatenkantoor van Yehudi Moszkowicz, neef van Bram. De firma Aurora Kontakt bestaat nog steeds in Amsterdam en Den Haag. Kontakt Utrecht is al jaren ter ziele. Zal V&D Utrecht binnenkort ook niet meer bestaan? Rond dit weekend horen we wellicht meer.
Misschien verdwijnt de naam V&D helemaal.

Dik Binnendijk


Advertentie Kontakt Advertentie uit 1949 (bron: Nederlandse Vereniging voor de Historie van de Radio)


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht