zondag 21 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Twijfel
Column
Gepubliceerd: 2016-07-23
door: Dik Binnendijk
Nadat ik zowel voor kerk als gemeente remonstrant af was, ben ik nog een paar maal in de Geertekerk geweest, waar de Utrechtse remonstranten ter kerke gaan. Ik herinner me een enkele Bach-cantates, die op elke eerste zondag van de maand worden uitgevoerd. De laatste keer dat ik de Geertekerk betrad, was een paar jaar geleden voor de uitvaartbijeenkomst van een collega-docent van me van de School voor Journalistiek.

Mijn moeder was van huis uit Nederlands-hervormd. Toen zij trouwde en bij haar schoonouders op de boerderij in Alphen aan den Rijn introk, is zij net zoals mijn vader remonstrant geworden. Haar eigen ouders waren niet blij met haar keuze, maar accepteerden het. Ze is tot het laatst toe lid gebleven van de remonstranten. Naar de kerk gaan deed ze niet meer, maar twee keer per jaar kwam de dominee bij haar in Kamerik langs of een vertegenwoordiger van de Alphense remonstrantse gemeente.

Begin januari 2014 ging de gezondheid van mijn moeder sprongsgewijs achteruit. Op haar ziekbed overviel ze me met: “Heb ik er goed aangedaan om remonstrant te worden?” Ik schrok. ‘Gaat ze nu met de dood in zicht twijfelen aan de keuze die ze in ‘48 gemaakt heeft?’ Dus ik wrong me in alle bochten om de remonstranten de hemel in te praten. “Volgens mij was het goede keuze, ma. Je hebt je toch altijd thuis gevoeld bij de remonstranten? Ik denk dat er maar heel weinig mensen trauma’s hebben opgelopen van ons verdraagzame geloofje.” (Ineens was het ‘ons’ geloofje geworden). “Vergeet niet dat de Remonstrantse Kerk de eerste kerk was die ook homo’s en lesbo’s trouwen.” Dat was al in 1986.

En zo ging ik nog even door. Ma knikte en glimlachte. Ik hoop dat ik zo haar twijfel heb weggenomen. In ieder geval hebben we het er nooit meer over gehad. Eerder had mijn moeder al aangegeven dat ze geen behoefte had aan een remonstrantse dominee bij haar crematie. Wel was er iemand van de remonstranten aanwezig bij de uitvaartbijeenkomst en was er bloemstuk van de kerk.

In die periode waren de remonstranten met een spraakmakende reclamecampagne begonnen op radio, televisie, krant en later ook op NS-stations om zieltjes te werven. Denk aan de reclameborden met de tekst ‘Mijn God trouwt ook homo’s’. Op zondag 23 november 2014 waren wij als familie uitgenodigd in de remonstrantse kerk in Alphen aan den Rijn om een kaarsje aan te steken voor onze moeder. Alle overledenen in dat kerkelijk jaar werden zo herdacht. Mijn zus Petra, zwager Ko en ik zijn gegaan; mijn broers hadden geen zin. Petra en ik hadden in deze kerk ooit zondagsschool gehad en mijn zus en zwager zijn er ook getrouwd.

Van de reclamecampagne merkte ik niets: de dienst was gewoon ouderwets. Praatje, gebed, zang, praatje, zang, gebed etc. Ik had er niets mee. De dominee noemde zelfs de naam van mijn moeder fout: ‘Cilia’, terwijl mijn moeder echt ‘Celia’ heette. Ik heb me ingehouden .... protesteren tijdens de dienst... toch maar niet. Daarna heb ik namens de familie de kaars aangestoken.

De reclamecampagne schijnt wel te helpen. Volgens Trouw groeit de kerk licht. Er zijn nu ruim 5000 remonstrantse zielen verspreid over veertig kerkelijke gemeenten. Zelf een dienst bijwonen in de Geertekerk ben ik echt niet meer van plan. Misschien loop ik er nog wel eens binnen als ik bijvoorbeeld wordt uitgenodigd voor een heerlijk luxueus diner.

Dik Binnendijk

Affiches_Geertekerk.jpg
Foto: Dik Binnendijk
De Geertekerk is ook te huur voor feesten en partijen op niveau


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht