woensdag 17 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Herinneringen aan Corry Brokken (1932-2016)
Column
Gepubliceerd: 2016-06-10
door: Dik Binnendijk
Ik schrok echt toen ik vorige week op de radio hoorde dat zangeres, advocaat en oud-rechter Corry Brokken was overleden. 83 jaar oud. De dood van Muhammad Ali deed me minder. De reden: achttien jaar geleden heb ik Corry geïnterviewd. Ze was in 1957 met haar liedje: ‘Net als toen’ de eerste Nederlandse winnares van het Eurovisie Songfestival. Op 12 november 1998 werd mijn radioportret met en over haar uitgezonden op Radio 5 in de NPS-serie ‘Een Leven Lang’. De inhoud van die uitzending haalde zelfs het roddelblad Weekend (zie foto). De interviewomstandigheden waren alles behalve ideaal.

Normaal spreek ik met iemand af in zijn of haar eigen huis. Corry en haar (derde) man Jan zijn net verhuisd naar Laren. In hun woning wordt nog volop getimmerd. Dus geen ideale plaats voor opnames. We hebben afgesproken in een hotel-restaurant in Hilversum. Volgens Corry een prima plek voor ons gesprek. Maar in het restaurant hoor ik overal op de achtergrond ‘muzak’. Muziek als achtergrond is een ramp voor het monteren van een interview.

Uiteindelijk vind ik een brede gang zonder die muziek. Er staan twee tafels. Op de gang komen drie deuren uit, die zitten nog dicht als we beginnen. Maar na twaalf uur is het een komen en gaan van obers, want achter die deuren zijn de keuken en de spoelkamer. Tijd om een muzakvrije rustiger plek te zoeken heb ik niet meer: Corry moet over anderhalf uur weer weg. Ik zeg: “We moeten wat dichter in de microfoon gaan praten. Daarmee drukken we het achtergrondgeluid een beetje weg.”

Het is een intiem, intensief en open interview geworden. De kop in Trouw: ‘Corry Brokken schrikt van eigen openheid.’ In 1998 monteren we de programma’s al met de computer met het professionele Protools-montagesysteem. Thuis in Utrecht doe ik met Protools de voormontage. De eindmontage gebeurt in Hilversum met een radiotechnicus, vaak een paar dagen voor de uitzending.

Nadat ik weet hoe ik dit radioportret in elkaar wil zetten, bel ik Corry en vertel haar over de opbouw. Het is een plezierige gesprek. De volgende dag krijg ik een fax van Corry. Verpakt in juridische termen en dreigementen eist ze dat ze vóór de uitzending het hele programma wil horen, de presentatieteksten wil inzien en ook al het NPS pr-materiaal voor de media. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Ik heb haar opgebeld en gevraagd waar dat wantrouwen ineens vandaan komt. Eerst moet ik door het pantser van jurist Corry heen breken, maar dan vertelt ze me wat haar probleem is.

Na haar eerste huwelijk is ze getrouwd met de toen bekende theaterproducent René Sleeswijk. Via een goede vriend van Corry - een BN’er (Bekende Nederlander) - hoort ze op een gegeven moment dat René haar al jaren bedriegt met andere vrouwen. In ons interview noemt ze de naam van die vriend. “Die naam moet eruit! Anders krijgt hij vanwege mij weer de hele roddelpers over zich heen!” “Zeg dat dan meteen! Met de computer is dat een fluitje van een cent.” (Die vriend was niet de huishoudster, zoals Weekend schrijft). De kou is uit de lucht. Maar Corry wil nog steeds het programma horen voordat het wordt uitgezonden. Het lukt me om op tijd haar het gemonteerde programma op een cassettebandje op te sturen. Ze heeft niet meer gereageerd. De extra aangevraagde montagetijd met radiotechnicus heb ik afgezegd.

Een minuut na de radio-uitzending belt Corry me thuis op. “Wat een prachtig programma met mooie muziek en goede historische fragmenten... nee, dat bandje heb ik niet meer afgeluisterd.” “Dank je voor het compliment. Maar... zo had het programma ook geworden zonder al dat vervelende gedoe na jouw fax,” zeg ik. “Mijn man zei ook al dat ik teveel de advocaat heb uitgehangen. Beroepsdeformatie. Mijn oprechte excuses!” “Aanvaard! En het is goed zo. Ik ben blij dat je tevreden bent met jouw radioportret.”

Dik Binnendijk

Knipsels Corry Brokken
Knipsels Corry Brokken
Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht