zondag 21 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Zondagshalfuur
Column
Gepubliceerd: 2016-06-24
door: Dik Binnendijk
‘Sporen van Spelberg: 90 jaar VPRO’. Dit was de naam van de bijlage bij de VPRO-gids eind mei. Op 29 mei 1926 hebben twee dominees - Everhard Spelberg en Nicolette Bruining - de Vrijzinnig Protestantschen Radio Omroep (V.P.R.O.) opgericht. De puntjes in de naam zijn pas in 1968 verdwenen. Mijn ouders waren remonstrant. In verzuild Nederland werd je dan al snel lid van deze V.P.R.O. Lutheranen en doopsgezinden behoren ook tot de vrijzinnig protestantse richting. Sinds mijn studie ben ik zelf lid van de VPRO, die zich tegenwoordig in spotjes ‘Sponsor van de vooruitgang’ noemt.

In de bijlage over 90 jaar VPRO halen de vier hoogbejaarde kinderen Spelberg herinneringen op aan hun ouders en de radio-uitzendingen die plaats vonden vanuit hun huis. Eén van uitzendingen was het ‘Zondagshalfuur’, dat werd gepresenteerd door hun moeder. Met mijn zus Petra en onze ouders luisterden we altijd naar die uitzending op zondagmorgen. Aan een groep kinderen - haar klasje - vertelde mevrouw L. Spelberg-Stokmans (de L. stond voor Laura, maar dat wist ik toen nog niet) verhalen uit de Bijbel. Er werden liedjes gezongen en Laura vertelde over de brieven die kinderen haar schreven.

Ik was een hele trouwe schrijver. Dus regelmatig hoorde ik dan dat Dikkie uit Alphen aan de Rijn (en later Kamerik) haar weer geschreven had over bijvoorbeeld kalfje geboren, lammetjes in de wei of dat Dikkie slakken kweekte. Mijn brieven werden bijna altijd in Vrije Geluiden geplaatst, zoals de VPRO-gids toen heette. Ooms en tantes waren ook lid van de V.P.R.O. Dus, stond er een paar weken geen brief van me in Vrije Geluiden dan vroegen ze of ik ziek was geweest. De bekende VPRO-jongerenbrievenrubriek Achterwerk ontstond midden jaren zeventig. Daar heb ik nooit voor geschreven.

In Alphen aan den Rijn waar ik tot mijn achtste jaar heb gewoond, ben ik met Petra ook twee jaar naar de zondagsschool geweest: godsdienstonderwijs in Remonstrantse Kerk. Toen ik er voor het eerst naar toe moest, heb ik ontzettend gejankt: alleen gelaten in een vreemde omgeving. Ik heb ook weer gejankt toen we naar Kamerik gingen verhuizen en ik van de zondagsschool af moest. Geen mooie plakplaatjes meer voor elk uit het hoofd geleerd liedje.

In Kamerik en Woerden was geen remonstrantse gemeente, dus geen zondagschool meer. Maar toen ik naar de HBS in Woerden ging, moest ik van mijn ouders op school (vrijwillig) godsdienstles volgen. De gereformeerde dominee sprak nog net niet over hel en verdoemenis. Maar zijn lessen strookten totaal niet met het vrije ‘lichte geloofje’ en wereldbeeld waarin ik was opgevoed.

Na een paar godsdienstlessen zei ik mijn ouders dat ik niet meer ging. Nou, dat mocht op één voorwaarde dat - als ik ooit ging studeren - me zou aansluiten bij de Remonstrantse Broedergemeenschap, de Remonstrantse Kerk dus. En zo kwam ik toen ik in 1967 biologie in Utrecht ging studeren, terecht bij de Geertekerk aan de Pelmolenweg langs de Catharijnesingel. (Wordt vervolgd)

Dik Binnendijk


VPRO 90 jaar
Bijlage VPRO-gids met foto’s van de oude VPRO-villa’s en Zondagshalfuurklasje met Laura Spelberg-Stokmans. Foto: Dik Binnendijk.
Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht