zondag 21 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Dag Konsertzender Utrecht
Column
Gepubliceerd: 2016-03-04
door: Dik Binnendijk
“Bedankt voor uw medewerking en inzet bij de KZU”, staat op het kaartje in de bos bloemen op mijn tafel. Afgelopen zondag was het de laatste keer dat we als radiomakers bij Herman Spee bij elkaar kwamen. Na bijna 25 jaar was op zondag 24 januari de Konsertzender Utrecht (KZU) voor het laatst te horen via internet. Tachtig luisteraars. Tot dit jaar zaten we op de kabel. We hadden toen geen enkel idee hoeveel luisteraars we hadden binnen de gemeentegrenzen van Groot-Utrecht. Om kosten te besparen en een grotere bereikbaarheid te krijgen zijn we alleen op internet gegaan. Het is bij drie internetuitzendingen gebleven. Het geld was op, subsidies kwamen niet meer los en met alleen de eigen bijdrage van ons programmakers konden de onkosten niet worden betaald.

Begin maart 1991 heeft Herman de Stichting Konsertzender Utrecht opgericht. In de eerste jaren zonden we voornamelijk klassieke muziek uit. En er was ook een programma met populaire muziek uit de jaren 1930-1965 op 78-toerenplaten. Maar het paradepaardje was het programma ‘Opus Utrecht’ met onze eigen opnames van optredens van amateurmuziekgezelschappen in stad en provincie. Langzaam werd het muziekgenre steeds breder: filmmuziek, jazz, wereldmuziek, cabaret, maar geen popmuziek. Zelf ben ik in de zomer van 1992 bij de Konsertzender gekomen. Ik wilde mijn presentatie van radioprogramma’s op peil houden. In die tijd maakte en presenteerde ik radiocursussen voor Teleac (in 2010 opgegaan in de NTR). Tussen het uitzenden van de verschillende cursussen zaten altijd een paar maanden waarin ik niet presenteerde.

Ik had gehoopt dit jaar mijn duizendste ‘Wroeten in klassiek’ te maken, een programma met minder bekende klassiek muziek. Het zijn er 975 geworden. Als ik ook mijn andere KZU-programma’s meereken - het operaprogramma en een paar ‘Opus Utrecht’ uitzendingen - dan kom ik op 991 programma’s. Ik heb heel wat tijd ingestoken in de research en het schrijven van radioteksten. Met het resultaat ging ik elke maand naar Herman en nam in zijn studio de presentatieteksten op van vier of vijf programma’s tegelijk. Herman monteerde er dan later de muziek tussen.

Ook omdat ik docent Radiojournalistiek was op de School van Journalistiek heb ik jarenlang nieuwe KZU-radiomakers geholpen bij het maken van hun programma’s. Denk aan het schrijven van radioteksten en het leren presenteren. Alleen, bijna iedereen haakte na die training of een paar programma’s al af. “Het is maar goed, dat jij ons niet getraind hebt,” zei Coen lachend afgelopen zondag. Hij is zo’n vijf jaar actief geweest bij de KZU.

Radiomaken is altijd één van mijn passies geweest. Maar die tijd lijkt nu voorbij. Zal ik na een kleine 29 jaar op mijn cv maar eens ‘oud-’ voor ‘programmamaker’ zetten? Kweenognie.

Dik Binnendijk


Konsertzender programmamakers 2010
In 2010 was het nog een vrolijke boel bij de Konsertzender Utrecht.
Rechts: Herman Spee.Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht