zondag 21 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Giovanni en de levende bezems
Column
Gepubliceerd: 2016-10-28
door: Dik Binnendijk
“Goeie avond, Dik. Joop van Leeuwen hier.... Jij komt ook naar de musical, hè!” Ah, nu valt bij mij het kwartje: Joop is al jaren mijn schoorsteenveger. Zijn bedrijf bestaat dit jaar 25 jaar. Dat viert hij met de heropvoering van de kindermusical ‘Giovanni’ op zaterdag 29 oktober. “Zou je me kunnen helpen met de publiciteit? Jij hebt contacten met de media!”
“Nou, nou dat valt zwaar tegen. Natuurlijk werken er bij de krant, radio of tv vaak oud-studenten van me van de School voor Journalistiek. Maar ik heb geen contact meer met ze.”

Alle 240 plaatsen van de musicalvoorstelling zijn uitverkocht, want Joop heeft veel vaste klanten uitgenodigd. “Daar is dan geen publiciteit voor nodig. Waarvoor dan wel?” “Naamsbekendheid van mijn bedrijf!” “Maar Joop, dat is hoogstens iets voor het plaatselijke sufferdje! Het enige leuke is, is dat jij jouw 25 jaar viert met een kindermusical, waar jij zelf de grote inspirator van ben. Daar moet je op inzetten. Maar ik kom wel langs.”

De musical is gebaseerd op een boek van de Amsterdamse schoorsteenveger John Vittali, een vriend van Joop. Hij schreef het verhaal op over z’n Italiaanse betovergrootvader Giovanni Vittali (1824-1893). Toen John stierf, kreeg Joop het manuscript. Hij wist componist Dirk Jan Warnaar voor het verhaal te interesseren. En zo ontstond de kindermusical ‘Giovanni’, die in 2007 werd opgevoerd.

Het verhaal. De veertienjarige Giovanni loopt in 1838 van huis weg, als hij hoort dat hij als ‘levende bezem’ in Milaan moet gaan werken. Hij moet door de schoorstenen omhoog klimmen: smerig en gevaarlijk werk. Veel van die schoorsteenvegertjes (‘veegpieten’) overleven het niet. Giovanni loopt in 15 maanden naar Amsterdam. Daar eindigt de musical over Giovanni’s tocht en het zware leven van schoorsteenvegertjes. Het bedrijf Vittali Schoorsteenspecialisten bestaat nog steeds.

De heropvoering van de musical gebeurt in Bodegraven. Daar woont Joop nu al tien jaar. Ik besluit twee persberichten te schrijven: één voor de regio Utrecht en één voor daar buiten. Voor de Utrechtse media (RTV Utrecht, AD-editie Utrecht, DUIC, Stadsblad en andere) moet ik Utrecht dik aanzetten. Bodegraven noem ik pas op het eind.

Zo is Joop geboren en getogen in Utrecht. Hij is de eerste Meester Schoorsteenveger van de provincie Utrecht en begint zijn bedrijf in 1991 op de Rubicondreef in Overvecht. Daarna vestigt hij zich in Maarssen, vervolgens in Maarssenbroek en tenslotte in Bodegraven. De meeste klanten zitten nog steeds in de provincie Utrecht. Joop: “Ook daarom noem ik me nog steeds een echt Utrechts bedrijf.... Noem vooral ook dat de repetities met de 25 basisschoolleerlingen plaats vinden in de Koningin Beatrixschool in De Meern.”

Bij het tweede persbericht kan ik al die Utrechtse rimram weglaten, want daar zijn AD-editie Groene Hart, Omroep West en het Jeugdjournaal niet in geïnteresseerd. Joop zal zelf de persberichten mailen, want ik ben tot vlak voor de voorstelling op vakantie. En of deze berichten geholpen hebben, hoor ik pas in Bodegraven.

Dik Binnendijk


joop van leeuwen
Uitnodiging musical


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht