woensdag 17 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
O.Z.E.B.I. met de benen wijd
Column
Gepubliceerd: 2016-10-14
door: Dik Binnendijk
Met Marcel een vriend van me, ben ik begin 1984 gaan zwemmen in het zwembad O.Z.E.B.I. aan het begin van de Biltstraat. Elke dinsdagmorgen lagen we om zeven uur in het water. Half negen waren we weer terug voor een stevig ontbijt met gebakken eieren met spek, ham, kaas, champignons, olijven en meer eetfrutsels. Afwisselend aten we bij mij (Bellamystraat) of bij Marcel (Mariaplaats). Daarna gingen we elk aan het werk. We zijn dat blijven doen totdat O.Z.E.B.I. in 1986 werd gesloten, dertig jaar geleden. Deze eerste Overdekte Zwem- en Badinrichting in Utrecht werd op 17 maart 1919 officieel geopend.

Vroeg gaan zwemmen heeft het voordeel dat het nog rustig is in het bad. Een enkeling trekt baantjes. En langs de bassinrand zwemmen twee oudere mannen rustig rondjes schoolslag achter elkaar. Die rust wordt plotseling doorbroken door een kleine slanke leeftijdgenoot van de beide zwemmende heren. Ik noem die druktemaker maar even: Theo en het zwemmend duo: Jan en Kees. Hun namen weet ik niet meer.

Met hoge falsetstem roept Theo: “Is het water een beetje warm?” Hij steekt een teen erin, roept dan: “Brrrr. Wat koud!” Met veel poeha gaat Theo op de springplank staan. “Ik durf niet!” En duikt dan in het water. Jan en Kees staan inmiddels wijdbeens klaar in het water. Theo zwemt tussen beide paar benen door. Dan pas komt hij tussen beide heren boven water en zegt nu met normale stem: “Goedemorgen! Goedemorgen!” Bij elke ‘goedemorgen’ kijkt hij één van de mannen aan. Daarna praten ze wat met elkaar en gaan door met hun rondjes zwemmen. Als Theo er genoeg van heeft, gaat hij met drijfbedjes gooien en probeert de anderen te raken. Jan en Kees gooien de bedjes terug naar Theo. “Raak!” Als het te druk is, wordt er niet gegooid.

Als nieuweling denk je: “Wat is hier aan de hand? Mannetjes op leeftijd die zich als jongetjes gedragen!” Maar het went. Jan, Kees en Theo blijken best aardig te zijn. En een maand later staan Marcel en ik ook wijdbeens als Theo van de plank duikt. Na vier paar benen komt hij weer boven: “Goedemorgen! Goedemorgen! Goedemorgen! Goedemorgen!”. Snel zijn we ook ingewijd in het bedjes gooien. Andere vroege badgasten zullen zich ongetwijfeld geërgerd hebben aan ons spelend vijftal.

Als Marcel en ik gaan ontbijten, blijven de heren nog zwemmen. Ik herken deze mensen natuurlijk alleen met natte haren in zwembroek. Ik heb ze één keer aangekleed gezien: drie keurige mannen in pak met das en scheiding in het haar. Onherkenbaar! Nadat O.Z.E.B.I. gesloten was, zijn Marcel en ik nog een of twee keer naar De Hommel gegaan om te zwemmen. Autistisch trekken mensen daar hun baantjes. Natuurlijk is dat veel beter voor de conditie, maar voor ons was er geen lol meer aan.

Dik Binnendijk

ozebi
Twee foto’s uit Het Utrechts Archief van interieur van zwembad O.Z.E.B.I.
Bovenste foto uit 1928; onderste: foto van A.F.S.J. Hulskamp uit 1968
O.Z.E.B.I. is een Snooker, Pool, Shuffle & Lasergame Centre geworden.Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht