zondag 21 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Corpsbal
Column
Gepubliceerd: 2016-09-02
door: Dik Binnendijk
“Het studentenleven moet een onderdeel worden van ons Nederlands cultureel erfgoed.” Dit kwam in het nieuws op 25 augustus. Het idee komt van de Landelijke Kamer van Verenigingen, want het gaat om ‘een levende, dynamische cultuur die de sociale cohesie bevordert en belangrijk is voor de identiteit van veel studenten in Nederland.’ De Utrechtse Introductie Tijd (de vier UIT-dagen) voor de nieuwbakken studenten is inmiddels al weer zo’n twee weken achter de rug. Elke studentenvereniging heeft cultureel geprobeerd zoveel mogelijk zieltjes te winnen voor de eigen club.

Die UIT-dagen zijn er nog niet toen ik in 1967 in Utrecht ben gaan studeren. Al weer 49 jaar geleden. Ik ben nooit lid geworden van een studentenvereniging, maar wel gepusht om dat te doen. Ik herinner me het gesprek nog van twee ooms: “Als je gaat studenten in Utrecht moet je lid worden van het studentencorps!” Het Utrechtsch Studenten Corps (USC) dus. Mijn ooms hebben geen universitaire opleiding gedaan. Ze zijn ondernemer en hebben van horen zeggen hoe belangrijk het ‘old corpsboys network’ is voor je toekomst voor de contacten, de vrindjes en het klankborden. Op zich heb ik (in die dagen) geen principieel bezwaar om corpslid te worden. Bovendien ben ik al eens met mijn neef Piet in de USC-Sociëteit PHRM op Janskerkhof geweest. Het gebouw is ook bekend als het ‘Geel Kasteel’ of ‘Gele Kasteel’ (zie column ‘Marktzicht’ van 15 april 2016). Aan dat bezoekje heb ik een goed, maar wazig gevoel overgehouden.

Zoals wel vaker ben ik door een toeval geen corpsbal geworden. Ik woon bij mijn ouders op de boerderij in Kamerik bij Woerden. De middag dat ik moet komen opdraven om me voor het USC in te laten schrijven, ben ik bezig het hek te teren van de kleine boomgaard. Het is heet. In de felle zon teer ik in korte broek en blote borst. Ik wil mijn verfwerk afmaken, want het is nog maar een klein stukje. Ik kan Utrecht nog net halen, alleen de teerspetters zitten over mijn hele lichaam. Het lukt niet om die van mijn lijf te poetsen. Zo kan ik me toch niet bij de vereniging vertonen. Dan maar: de na-introductie.

Die na-introductie valt samen met een practicum in het witte gebouw in de Telingstraat (schuin tegenover café en filmhuis ’t Hoogt). Dat practicum kan ik natuurlijk absoluut niet missen, zeggen practicumleiders. Ik was toen nog een brave biologiestudent: dus dan maar geen lid van het corps. Wel ben ik lid geworden van de Utrechtse Biologenvereniging (UBV). Groepjes eerstejaars krijgen een mentor toegewezen: een ouderejaars bioloog. Jan Willem wordt onze mentor, een echte corpsbal met aardappel in zijn keel maar op zich een aardige, goedlachse gast. (Hij is goed terechtgekomen als hoogleraar in Utrecht). En zo krijg ik toch nog een snufje corps mee, waar ik gelukkig niets aan heb overgehouden. Toch?

Dik Binnendijk

Geel Kasteel Geel Kasteel, Janskerkhof (foto: Dik Binnendijk)Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht