woensdag 17 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Trans II
Column
Gepubliceerd: 2016-09-30
door: Dik Binnendijk
“Moet je zien.... beginnen ze nou met het dak???” Zoiets zal ik of medestudenten hebben geroepen toen we een gebouw zagen verschijnen uit de werkput naast het Provisorium. Dat Provisorium was een houten noodgebouw waar ik de eerste twee jaar van mijn studie veel biologiepractica had. Later heb ik er ook een jaar of drie rondgelopen als student-assistent bij het practicum genetica. Ondanks de naam - Latijn voor ‘tijdelijk voorziening’ - werden in dat noodgebouw van 1964 tot 1992 practica gegeven. Het stond ongeveer op de plaats waar nu de Universiteitsbibliotheek in de Uithof staat.

Toen ik in 1967 in Utrecht ging studeren, was de Uithof nog een grote lege vlakte met hier en daar een gebouw. Behalve het Provisorium herinner ik me Transitorum I, dat meestal Trans I werd genoemd. Het Latijnse woord Transitorium betekent ‘doorgangshuis’. Dat gebouw is later omgedoopt tot het Marinus Ruppertgebouw. Marinus Ruppert (1911-1992) was oudbouwcurator van De Uithof. Maar hij is bekender geworden als vicepresident van de Raad van State oftewel onze toenmalige onderkoning. De huidige heet Piet Hein Donner.

Terug naar het gat naast het Provisorium. Daaruit verrees Trans II, een flat van 22 etages. Met 75,7 meter is deze toren nog steeds het hoogste flatgebouw in de Uithof. Later werd het pand het Willem C. van Unnikgebouw genoemd naar een Utrechtse hoogleraar theologie. Volgens het verhaal op Wikipedia begon de bouw in september 1967. Op 2 oktober 1969 werd het gebouw officieel in gebruik genomen. Bij de bouw begonnen ze zoals gebruikelijk met een werkput. Daarin kwamen 127 hydraulische vijzels te staan, die het gebouw telkens opvijzelden. En ja, dan begin je echt met het storten van het dak van de bovenste verdieping. Zo werd verdieping na verdieping gebouwd en zagen wij studenten elke week of twee weken het bouwwerk van onderen weer een verdieping groeien. Zeker in het begin was dit spectaculair. Deze bouwmethode werd het jackblocksysteem genoemd en is slechts een korte tijd populair geweest. Jack is Engels voor vijzel en block voor blok (beton). Het kantoorgebouw Westraven van Rijkswaterstaat uit 1976 is ook met dit systeem gebouwd.

In 2017 komt het sterk verouderde Van Unnikgebouw helemaal leeg te staan. Wat ermee moet gebeuren is nog onduidelijk: platgooien of hergebruiken? Er zijn gesprekken aan de gang om de flat te verbouwen voor studentenhuisvesting. De flat zal dan volledig gestript moeten worden. Of dat financieel haalbaar is, is nog maar de vraag. Bovendien zit in het pand wellicht asbest en betonrot (duic.nl, 31 mei 2016). Inmiddels is het oude Trans II al een tijdje ingepakt. Krijgt het de kogel of zal het weer een doorgangshuis worden maar nu alleen voor studenten.

Dik Binnendijk

Trans_II
Trans II/Willem C. van Unnikgebouw ‘in condoom verpakt’ (foto: Dik Binnendijk)


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht