woensdag 19 september 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Beffie heet Poes
Column
Gepubliceerd: 2018-04-27
door: Dik Binnendijk
Twee weken geleden had ik net de afgeknipte takken van de vlinderboom uit mijn tuintje weggehaald. Deze leg ik op mijn lapje grond (ca. 10 m2) om in de wintermaanden het katten moeilijker te maken mijn tuin als kattenbak te gebruiken. Ik heb ook geen kat gezien. Na de opruimklus wilde ik de achterdeur dichtdoen. En ineens zie ik met een noodvaart over het achterpad een zwarte kat rennen en met rood bandje. Beffie! Blijkbaar was het weer gelukt om via een openstaande voordeur op onze binnenplaats te komen. Ik riep nog: “Poes! Ps, ps, pssss!” Geen reactie.

Net voor de jaarwisseling schreef ik twee columns over de buurtkatten Lucifer en Beffie. Een maand later kon ik al een derde column aan toevoegen. Ik heb maar even gewacht om een ‘teveel aan kat’ te voorkomen. Eind januari liep ik in de Lange Koestraat om folders in brievenbussen te doen voor het buurt eten in Wijk C West. Dat buurt eten doen we een paar keer per jaar. Bewoners kunnen zich daarvoor opgeven. Onder leiding van onze ‘vaste’ kok Remco koken wij zelf: leden van de Buurtgroep Wijk C West. Diezelfde Remco loopt nu 800 km naar Santiago de Compostela (zie vorige column). Het gaat nog steeds goed met hem!

De Lange Koestraat is mijn vaste folderstraat. Ik was vlak bij de kruising met de Willemstraat en ineens: miauw! Beffie loopt naar me toe en geeft me kopjes. De zwarte kat met wit befje en een rood bandje om herkent me blijkbaar. Ik aai hem even en loop weer door naar de volgende brievenbus. “Meneer, meneer! Kunt u mij helpen?” Ik kijk om en daar staat een jonge, blonde vrouw in de deur. Ze kijkt wanhopig naar me. Ze staat in het appartementencomplex achter het ‘Spaanse’ restaurantje ‘Nuestro secreto’ op de hoek Willemstraat/Lange Koestraat. Via een groen geschilderde houten trapje van vier treden loop je omhoog naar de voordeur. “Waarmee?” antwoord ik. “Die kat die u net aaide, is hier naar binnen geglipt toen ik de deur opendeed. Ik ben heel allergisch voor katten. Zou u hem weer buiten kunnen zetten.” “Ik kom!” In de gang snuffelt Beffie nieuwsgierig aan een tafelpoot. Ik pak hem op en loop het huis weer uit. “Ontzettend bedankt, meneer!”

Ik zet Beffie weer neer in de Willemstraat. Via via had ik net gehoord dat het baasje van Beffie wellicht Constance was. Zij woont in de Willemstraat. Ik ken haar, want Constancehelpt zo nu en dan mee met de voorjaars- of herfstveegactie in Wijk C West. En zo hebben we een paar keer gemaild. Ja, Beffie woont bij haar en haar partner. Ze hebben haar in augustus vorig jaar uit het asiel gehaald. Beffies naam is eenvoudig en praktisch: ‘Poes’. Constance: “En ze is ook een poes. Ze heeft zelfs een nestje gehad! In het begin was ze nog heel schuchter. Maar dat is ondertussen aardig veranderd. Ze is enorm nieuwsgierig naar nieuwe ruimtes, maar meer nog naar mensen. Poes is al drie jaar oud, maar ze is vrij klein gebleven. Daarom denkt bijna iedereen dat ze nog jong is. En daarmee heel zielig, de weg kwijt of zo. Ze wordt veel aangehaald, binnengehouden en krijgt eten enzovoorts. Meestal komt ze zelf terug. Dankzij het adreskokertje aan de halsband wordt ze ook regelmatig bij ons thuisgebracht. En dan staat er weer een grote, stoere meneer op de stoep met Poes op zijn arm. Soms loopt ze verder weg en kan dan de weg niet meer terugvinden. Maar ze is gechipt. Al twee keer is ze via de dierenarts bij Oudenoord teruggevonden.”

“Als je nog een keer over haar schrijft, wil je dan een oproep doen om Poes weer gewoon buiten te zetten. Dat mag best na het kopjes geven en leuk aaien. Maar haar vooral geen eten geven! Bij ons krijgt ze gezond kattenvoer. Als mensen haar melk geven, wordt ze ziek.” Bij deze Constance, in jouw eigen woorden. En ja, het was Poes die over het achterpad rende.

Dik Binnendijk

Poes

Wat zie je nu weer, Poes? (foto: Dik Binnendijk)


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht