zaterdag 25 januari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Vreemd Volk
Column
Gepubliceerd: 2018-01-19
door: Dik Binnendijk
Toen ik in mei 1986 in de Bergstraat in Wijk C kwam wonen, vertelde ik al heel snel aan mijn buren dat ik homo was. Annie en Nico Mackaaij waren allebei dik in de zestig. Ze woonden in het huis boven de oude smederij naast mijn woning. Annie vertelde me toen dat ze zelf een broer had, die ook homo was. Dus geen enkel probleem. Onlangs vertelde mijn buurvrouw Corrie dat Annie het iedereen in de straat vertelde die het maar horen wilde. Maar juist doordat ik van het begin af aan zo open was over mijn homoseksualiteit, werd ik door iedereen in de straat geaccepteerd. Ik hoorde er gewoon bij!

Dit stukje uit een interview van Jaap Hoeve met mij is kort samengevat te horen en te lezen op de tentoonstelling ‘Vreemd volk, seksuele diversiteit in Utrecht’ in het Nederlands Volksbuurtmuseum.Via dat interview heb ik een piepklein steentje bijgedragen aan de beeldvorming over homo’s in een volksbuurt. Behalve beeldmateriaal bestaat de tentoonstelling vooral uit veel teksten. Daarvoor moet je de tijd en de rust hebben om deze te lezen. Ik was aanwezig bij de opening in november, maar het was zo druk dat ik verleden week opnieuw de tentoonstelling heb bezocht.
Uit de jaren ’50-’60 is bekend dat in volksbuurten homo’s meestal geaccepteerd werden. Dat hoor je ook in de verhalen van Wijk C’ers en andere Utrechters/Utrechtenaren. Maar ‘anders zijn’ in Wijk C werd vroeger alleen getolereerd mits die personen ‘erbij hoorden,’ familie waren of zich hadden aangepast aan de heersende normen. Mijn ervaring van pakweg 25 jaar later is dus hetzelfde: ‘Iedereen hoort erbij als ze je kennen.’ Dit staat haaks op het beeld dat men in de volksbuurt vaak niets moet hebben van alles wat anders is. Zo nu en dan staan de media vol negatieve verhalen: mensen die uitgejouwd en aangevallen worden of erger: gewoon
worden weggepest.
Het stel Johan & Sietse zijn ook een voorbeeld van acceptatie in Wijk C. Zeker Johan was zeer open over zijn homozijn. Ze hebben tot 2015 zo’n tien jaar gewoond in het hoekpand Willemstraat/Varkenmarkt. Ze hadden geen tuin, dus bij mooi weer zaten ze na het werk of in het weekend voor hun huis in de Willemstraat. Iedereen in de buurt kende ze, had een praatje met ze of schoof aan voor een glaasje wijn. Vanwege de gezondheid van Johan verhuisden ze naar een flat in Leidsche Rijn. Iedereen vond dat jammer: ze waren een soort hoeksteen of praatpaal geworden van de buurt. Bij Johans crematie in maart 2016 waren dan ook zeer veel oud-Wijk C-buurtgenoten aanwezig.

In de tentoonstelling ‘Vreemd Volk’ is op een plattegrond aangegeven waar de ‘roze plekken’ in Utrechtwaren en in welke periode. Het waren er 32. Sobrinobar, Het Everzwijn, Roze Wolk, COC, PANNcafé, café ‘Incognito’ …. Ik was verbaasd over de hoeveelheid. Van die plekken is bijna niets meer over. Bij het laatste café staat: ‘Incognito Jansdam (1972-1973) is een klein donker cafeetje met een portier dat vooral in de weekenden bezocht wordt.’Ja, het was er vrij donker dat wel, maar veel groter dan café Willem Slok bijvoorbeeld. Ik herinner me een lange bar en een dansplek. Annemarie was portier en ik voel nog steeds haar stevige hand om mijn pols toen ik weg wilde gaan zonder haar een fooi te geven. Dat leer je zo wel af. Maar bovenal: ik was daar in 1975. In deze kroeg ben ik min of meer uit de kast gekomen (zie column ‘Incognito’ van 26 mei 2017).

Ik vertelde aan iemand van het Volksbuurtmuseum, dat de informatie over Incognito niet klopte. Hij zei toen: “Jij hebt het zelf meegemaakt, maar de samenstellers van de tentoonstelling zijn veel jonger dan jij. Zij hebben die periode niet meegemaakt. Ze baseren zich op wat er op papier staat of wat iemand verteld heeft in een interview. Blijkbaar ben jij er niet naar gevraagd om Incognito te beschrijven.” “Nee, dat niet, maar bij mijn bezoek aan Incognito heb ik absoluut wel‘in 1975’ genoemd.”Hoe klein ook: ‘Vreemd volk’ blijft een leuke, informatieve tentoonstelling.

Dik Binnendijk

Roze plekken kaart
Roze plekken in Utrecht (foto: Dik Binnendijk)


De tentoonstelling ‘Vreemd volk, seksuele diversiteit in Utrecht’ is tot zondag 25 maart te zien in het Nederlands Volksbuurtmuseum, Waterstraat 27-29. Website Nederlands Volksbuurtmuseum.


Stuur dit bericht door!

Mijn Ziggostory 1: Drie maanden gratis
Dubbel weerzien
Dag Lucifer & Poes
DYQX
Over de sloot
Nog even en dan: ‘Bye Hudson’s Bay!’
Geven na leven doet leven!
Rebecca
Vijftig
Nieuwe buren
Cowboy Billy
Honderd
De Noordzeestrandtocht van 1973
(On)bekenden herkennen 3: Erik (regisseur)
(On)bekenden herkennen 2: Hans (De Gezonde Zaak)
(On)bekenden herkennen 1: René (van Tumult)
Van der Blij-effect
De vogelaar
De (New York) Pizza-avond bij Dik
Scrabbelen en spellen
Boekenstempelaar
De aanslag en Het Bureau
Kruistocht in spijkerbroek naar emotie
Spelletjes spelen
Du bist älter
Eli Asser (1922-2019): “Vluchten of niet?”
Zeventig
Dag lieve Buuf
Foute koppen
Telefoonboek naar mijn kop
PANN: expressiegroep en huwelijksceremonie
De invalquizmaster
Een bed in Hellendoorn
Keuzegids, Boulevard, Bob en Saïda
Ouderwetse witte glibber
Gate 7
Lombok 2: jatten en kraken
Lombok 1
Kanaalweg met snufje Parijs
Krelis
Trekvogels en Schiphol in zee
Voetbalgeleuter
Radiocursus geven in Tirana 3: Het Naspel
Radiocursus geven in Tirana 2: Interviews beluisteren in ‘t Albanees
Radiocursus geven in Tirana 1: Het voorspel
Beffie heet Poes
800 km wandelen
Worstmakerij
Cultuurbarbaar
De stortbak
De toiletpot
De rollende gek
Vreemd Volk
Dag Westerkerkklokgebeier
Beffie
Lucifer
Walmen
Van veevoer tot frikandel en kippe(n)poot
De buurtpakjesaanpakker
Plattebuikenbiologen
Vlijtige liesjes
Biospekt
Driedeling donkerblauw
Bontjassen
De engerd
Merakels
Wachten, wachten en nog eens wachten
Mieke’s of Miekes auto?
De begrafenis
Incognito
Nationaal Zorg Fonds, Ziekenzorg en opoe
Ei à la Hennie
Domroep
Spuitende fontein(en) bij Park Paardenveld
Hildebrandstaete of op zoek naar Ron
Paterson en de poedel
Rode pumps
Lekker Dier? Lekkere Boer?
Naamgenoot
Dag RASA
Dubbelglas (deel 2)
Dubbelglas (deel 1)
Het ijs breken
Duizend exen
Giovanni en de levende bezems
O.Z.E.B.I. met de benen wijd
Trans II
De fruitvlieg en de Sparta
Corpsbal
Fortepiano: oma van de moderne vleugel
Prins Claus
Twijfel
Geertekerk
Zondagshalfuur
Herinneringen aan Corry Brokken (1932-2016)
Op kamers
Sloepenrace
Jappenkamp
Marktzicht
Anton en de kus
De laatste veren van V&D
Dag Konsertzender Utrecht
Mijn Woo-pas
Vreemde eend
Kontakt
Treincontacten
Kraken met oliebollen
Penningen meester?
Buurtsint
Hoerendrempels
Zwemmen of niet

© 2007-2012 AllesoverUtrecht