woensdag 17 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Cultuurbarbaar
Column
Gepubliceerd: 2018-03-16
door: Dik Binnendijk
Onder de trap in mijn woonkamer stonden ze: de twee grote bananendozen vol cd’s met programma’s van de Konsertzender Utrecht. Drie maanden hebben ze daar gestaan. Ik wist dat het een ongeordend zooitje was: alle programma’s stonden door elkaar. Dat was uitzoeken geblazen. Ik heb ze al die tijd met geen vinger aangeraakt: bang dat ik niets zou kunnen weggooien.

Eind augustus vorig jaar is Herman Spee (84) overleden. Hij was de oprichter van de Konsertzender Utrecht. Deze zender was tussen maart 1991 en eind januari 2016 elke zondag via de kabel te beluisteren (zie ook column ‘Dag Konsertzender Utrecht’ van 4 maart 2016). Herman had in zijn huis een slaapkamer omgebouwd tot radiostudio. Daar werden de programma’s opgenomen, gemonteerd en via de kabel uitgezonden. Begin 2017 heb ik meegeholpen om de studio af te breken. In het huis zou centrale verwarming worden aangelegd. De ruim tienduizend cd’s en platen van Herman waren toen al verkocht of weggedaan. Aan het begin van de zomer werd duidelijk dat Herman niet lang meer te leven had.

Na zijn dood moest zijn huis in de Spaarnestraat in de Rivierenwijk leeg opgeleverd worden. De bananendozen met cd’s kwamen eerst terecht in Almere bij Hermans dochter en schoonzoon. Na een mailtje aan mij - of wij oud-programmamakers nog wat met die cd’s wilden doen - zijn de dozen weer teruggekomen naar Utrecht. De meeste oud-collegaprogrammamakers hadden er geen belangstelling voor. De enige was Ingmar van de Sande, samensteller van het programma ‘Gouden Stemmen uit het verleden’. De laatste jaren was hij niet meer betrokken bij de Konzertzender. Hij had thuis geen enkele opname van‘ Gouden Stemmen’ en hoopte er nog een paar te vinden. Ik had vooral belangstelling voor de ‘Wroeten in klassiek-cd’s’, mijn wekelijkse programma. Tussen 1992 en 2016 heb ik bijna duizend ‘Wroetjes in klassiek’ samengesteld en gepresenteerd.

Afgelopen zaterdagmiddag zijn Ingmar en ik gaan selecteren. Gelukkig had Herman op bijna elke cd de naam van het programma gezet en vaak ook de datum van uitzending. Daardoor waren na een uur de beide bananendozen leeg. Bij mijn voordeur stonden vijf plastic vuilniszakken met cd’s voor de ondergrondse vuilniscontainer aan het eind van mijn straat. Ingmar heeft een aantal ‘Gouden Stemmen’ gevonden. En ik heb nu een schoenendoos vol met mijn programma’s. De cd’s met ‘Muziek met een tik’, ‘Jazz op zondag’, ‘Europa in concert’,‘Uit de Film’, ‘Wereldstemmen’ enzovoorts zijn verdwenen in de vuilniszakken.

Het moeilijkst vond ik de cd’s weg te gooien waarop eigen opnamen van de Konsertzender stonden van optredens van amateurkoren of -ensembles uit Utrecht en omgeving. Deze opnames zijn uniek. Veel van die optredende clubs bestaan niet meer. Een paar van die cd’s heb ik nog ‘gered’. Een opname uit juni 1998 in de Geertekerk van de tiende symfonie van Dmitri Shostakovitch door het VU Orkest klinkt uitstekend. Herman had als radiotechnicus er een prima gevoel voor.

Na de plof van de eerste zak in de ondergrondse container hoorde ik een groot gekraak. De inwendige vuilnisplatter deed zijn werk. Toen voelde ik echt een steek in mijn zij. “Dikkie Binnendijk, hier wordt nu cultuur vernietigd. Je bent een echte cultuurbarbaar!” Gelukkig had ik bij de volgende zakken er minder last van. Zou ik zelf ooit nog naar die opnames van al die koren gaan luisteren? Ik denk het niet. Net zomin trouwens als naar mijn eigen ‘Wroeten in klassiek’ programma’s. Die cd’s blijven vast tot aan mijn dood in de schoenendoos zitten.

Dik Binnendijk

Dik_en_5_vuilniszakken_cd's
Cultuurbarbaar Binnendijk:“Weg ermee!” (foto: Ingmar van de Sande)


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht