woensdag 19 september 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Radiocursus geven in Tirana 1: Het voorspel
Column
Gepubliceerd: 2018-05-11
door: Dik Binnendijk
Veel van mijn activiteiten zijn of waren buiten Utrecht, zoals mensen interviewen voor artikelen of radioprogramma’s. Lesgeven deed ik meestal op de Uithof. Cursussen buiten Utrecht waren vooral in Hilversum. En een enkele keer in het buitenland. Daar moest ik begin dit jaar aan denken toen ik op de radio hoorde dat het twintig jaar geleden was dat het Kosovo-conflict losbarstte.

In Kosovo wonen een kleine 2 miljoen mensen. 94% bestaat uit etnische Albanezen en ruim 3% uit Serviërs. Het gebied ligt in de westelijke Balkan ingeklemd tussen Montenegro, Albanië, Macedonië en Servië. Kosovo was toen nog een provincie van Servië. Maar de Kosovaarse Albanezen wilden een zelfstandige staat met Pristina als hoofdstad. Door het oplaaiend geweld tussen 1998 en 1999 is een miljoen Kosovaren gevlucht. En er zijn zo’n 2600 doden gevallen. Bombardementen van de NAVO hebben een eind aan de strijd gemaakt. Er heerst nu een soort van gewapende vrede. Voor de Albanese bevolking is Kosovo hun eigen land, maar de Serven zien het gebied nog steeds als een Servische provincie (bron: Wikipedia).

Net voor het uitbreken van de schermutselingen werd in de Albanese hoofdstad Tirana twee cursussen van een week gegeven voor jonge radiojournalisten. Deze cursussen werden - ik dacht - georganiseerd en betaald door de Nederlandse organisatie Free Press Now (tegenwoordig: Free Press Unlimited). Jonge radiojournalisten moesten vooral getraind worden in het stellen van kritische vragen aan politici, partij- en overheidsbobo’s. In de communistische tijd haalde je het niet in je hoofd om iemand kritisch te benaderen. Dat kon figuurlijk of letterlijk je kop kosten.

Vooral veel journalisten uit Kosovo hadden zich voor één van de cursussen ingeschreven. De legendarische VPRO-programmamaker Peter Flik zou beide cursussen geven. Maar toen in de eerste cursusweek de gevechten begonnen, werden veel Kosovaarse journalisten teruggeroepen naar Pristina. En de paar journalisten die overbleven, waren vooral met hun hoofd bij de strijd. Ze voerden hun cursusopdrachten niet of nauwelijks uit. Peter had daar enorm de pest over in en weigerde verder les te geven.

Voor de tweede cursusweek was al een nieuwe groep onderweg vanuit Pristina. Dus Free Press Now ging in Nederland op zoek naar een vervanger voor Peter Flik.
Ik was toen nog veredeld oproepkracht bij de School voor Journalistiek en de school huurde me regelmatig in als freelancer. Via via kwam Free Press Now bij mij terecht. Vrijdagochtend werd ik gebeld: zou ik eventueel kunnen?
Ik gaf die periode geen les op school, maar ik had wel een opdracht die ik moest zien te verschuiven. Het was een verhaal voor de afdeling Economische Zaken van de Gemeente Utrecht. Dat artikel mocht ik anderhalve week later inleveren. En zo kon ik dat weekend naar Tirana vliegen.

Lesgeven in radio-maken en interviewen deed ik al zo’n tien jaar. Dat was geen probleem. Maar ik moest het nu in het Engels gaan doen. Dat had ik nog nooit gedaan. Het Engelse radiojargon kende ik gewoon niet. Daarom kocht ik zaterdagochtend bij Broese Kemink het boek ‘International Radio Journalism’ van ene Tim Crook. Ik heb daar maar 36 bladzijden uit gelezen en toen had ik de belangrijkste Engelse ‘radiowoorden’ te pakken. De rest van de tijd besteedde ik aan het bestuderen en aanpassen van de opzet van de cursus. Zondagmiddag vroeg stond ik op het centrale plein in Tirana: het Sheshi Skënderbej (Skanderbegplein), dat toen omringd was door spuuglelijke, grijze ministeriegebouwen. Ik stond daar samen met radiotechnicus/programmaker Leo Knikman. Leo zou zich toeleggen op de radiotechniek en ik vooral op de inhoudelijke kant van de radiojournalistiek. Free Press Now had ons verzekerd, dat er cursisten zouden komen, maar hoeveel: geen idee! Wordt vervolgd.

Dik Binnendijk


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht