vrijdag 21 februari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
De Noordzeestrandtocht van 1973
Column
Gepubliceerd: 2019-08-02
door: Dik Binnendijk
Voor de zevende keer zijn vrijwilligers bezig met het schoonmaken van de Noordzeekust van Schiermonnikoog tot Cadzand in Zeeuws-Vlaanderen. Van 1 tot en met 15 augustus vindt deze Boskalis Beach Cleanup Tour plaats van de Stichting De Noordzee. Het overgrote deel van de huidige (wegwerp)troep die wordt opgeraapt, werd in 1973 nog niet door het bedrijfsleven geproduceerd.

“Sind Sie Holländer?” “Ja!” “ Mooi, dan kan ik Nederlands praten.” Dit was vaak mijn beginpraatje als ik mensen op het strand aansprak, 46 jaar geleden. Vanuit milieuorganisatie Aktie Strohalm hadden we samen met de Wereldwinkel Utrecht de Noordzeestrandtocht georganiseerd. We liepen tussen 30 juli en 11 augustus 1973 zo’n 200 km van Den Helder naar Middelburg. Deze strandwandeltocht had niets te maken met de Strandzesdaagse van Hoek van Holland naar Den Helder, die eind juli dit jaar voor de 61ste maal heeft plaatsgevonden. Ik vond nog een venijnige brief aan de Rijn en Gouwe (nu: AD Het Groene Hart) om die verwarring met de Strandzesdaagse recht te zetten. Mijn brief is niet geplaatst. Ik kreeg wel antwoord: hun bericht was een ‘bewerking’ van een ANP-bericht. “De fout ligt niet bij ons maar bij het ANP.”

Het milieubewustzijn moest in die jaren nog flink groeien. Volgens overheid en bedrijfsleven was de individuele mens de grootste vervuiler. Daar waren wij als Aktie Strohalm het niet mee eens. Onder het motto ‘Laten we van de Noordzee geen Moordzee maken’ wilden we betere en eerlijkere informatie geven over de diepere oorzaken van de milieuproblematiek. Mooi samengevat in de kreet: ‘Als ze voor hun economie ons vruchtwater moeten bevuilen, dan bevuilden ze ’t ook.’

In totaal wandelden zo’n veertig mensen een stuk van de tocht mee. De harde loopkern bestond uit pakweg tien personen. Onderweg spraken we strandgasten aan over de milieuproblemen. De jongste deelnemer was mijn broer Henk, toen veertien jaar. Hij heeft als enige alles gelopen wat er te lopen was. De andere vaste wandelaars reden om de beurt een dag mee met de lelijke eend van Chris. Hij vervoerde onze tenten en andere kampeerspullen van camping naar camping. Als de auto op de volgende overnachtplek stond, liep Chris met zijn passagier van die dag over het strand de groep tegemoet. Ik was regelmatig die bijrijder omdat ik de leider van de strandtocht was en daardoor automatisch ook woordvoerder voor de pers. Mobieltjes waren er toen nog niet. Dus Chris of Dik kon je regelmatig in een telefooncel zien staan langs de route. We belden dan naar de Kargadoor in Utrecht om te horen of er afspraken waren gemaakt met journalisten van de krant, radio of televisie. Aktie Strohalm zat toen nog in de Kargadoor (Oudegracht 36).

Er was veel belangstelling van kranten en de nationale radio. Regionale omroepen waren er nog niet. Twee tv-ploegen liepen een dagje mee. Er was een NOS-ploeg van ‘Gewest tot gewest’, een programma met actuele regionale en lokale onderwerpen (op de buis van 1965 tot 2003). Dat werd een keurige, informatieve bijdrage. De VPRO had een driemans-tv-ploeg gestuurd voor hun ‘Berichten uit de samenleving’ (1972-1975). Op foto’s zie je mij met lang haar en baard en de gladgeschoren tv-jongens. Ze liepen alleen achter mij aan en namen zo nu en dan wat op. Het moest een leuk VPRO-filmpje worden. Dus vooral de zaken die fout gingen, werden aan elkaar geplakt. Van wat wij werkelijk wilden zeggen, kwam maar weinig over. Voor de kijker was dit ‘Man-bijt-hond-achtige’ item vast leuk om te zien, maar ik voelde me genaaid toen ik het filmpje later op de tv zag.

De riedel die ik afstak bij strandgasten om ze uiteindelijk ons pamflet in de handen te duwen, kan ik na zoveel jaar nog steeds feilloos in het Duits opzeggen. Ik eindigde meestal (nu vertaald in het Nederlands) als volgt: “We hebben een pamflet gemaakt over de milieuproblemen. Dat kunt u gratis krijgen, maar dan mag u het niet weggooien en aan uw vrienden en kennissen in Duitsland doorgeven.” Als ze dan ‘ja’ knikten, gaf ik ze het pamflet… de Duitse versie natuurlijk.

Dik Binnendijk

onweer kleur
Collage van pamflet, artikel en foto’s van de Noordzeestrandtocht van 1973 (Dik Binnendijk, 09-07-2019)Stuur dit bericht door!

Mijn Ziggo story 3: Aangesloten?
Mijn Ziggo Zakelijk story 2: Afspraken maken
Mijn Ziggostory 1: Drie maanden gratis
Dubbel weerzien
Dag Lucifer & Poes
DYQX
Over de sloot
Nog even en dan: ‘Bye Hudson’s Bay!’
Geven na leven doet leven!
Rebecca
Vijftig
Nieuwe buren
Cowboy Billy
Honderd
De Noordzeestrandtocht van 1973
(On)bekenden herkennen 3: Erik (regisseur)
(On)bekenden herkennen 2: Hans (De Gezonde Zaak)
(On)bekenden herkennen 1: René (van Tumult)
Van der Blij-effect
De vogelaar
De (New York) Pizza-avond bij Dik
Scrabbelen en spellen
Boekenstempelaar
De aanslag en Het Bureau
Kruistocht in spijkerbroek naar emotie
Spelletjes spelen
Du bist älter
Eli Asser (1922-2019): “Vluchten of niet?”
Zeventig
Dag lieve Buuf
Foute koppen
Telefoonboek naar mijn kop
PANN: expressiegroep en huwelijksceremonie
De invalquizmaster
Een bed in Hellendoorn
Keuzegids, Boulevard, Bob en Saïda
Ouderwetse witte glibber
Gate 7
Lombok 2: jatten en kraken
Lombok 1
Kanaalweg met snufje Parijs
Krelis
Trekvogels en Schiphol in zee
Voetbalgeleuter
Radiocursus geven in Tirana 3: Het Naspel
Radiocursus geven in Tirana 2: Interviews beluisteren in ‘t Albanees
Radiocursus geven in Tirana 1: Het voorspel
Beffie heet Poes
800 km wandelen
Worstmakerij
Cultuurbarbaar
De stortbak
De toiletpot
De rollende gek
Vreemd Volk
Dag Westerkerkklokgebeier
Beffie
Lucifer
Walmen
Van veevoer tot frikandel en kippe(n)poot
De buurtpakjesaanpakker
Plattebuikenbiologen
Vlijtige liesjes
Biospekt
Driedeling donkerblauw
Bontjassen
De engerd
Merakels
Wachten, wachten en nog eens wachten
Mieke’s of Miekes auto?
De begrafenis
Incognito
Nationaal Zorg Fonds, Ziekenzorg en opoe
Ei à la Hennie
Domroep
Spuitende fontein(en) bij Park Paardenveld
Hildebrandstaete of op zoek naar Ron
Paterson en de poedel
Rode pumps
Lekker Dier? Lekkere Boer?
Naamgenoot
Dag RASA
Dubbelglas (deel 2)
Dubbelglas (deel 1)
Het ijs breken
Duizend exen
Giovanni en de levende bezems
O.Z.E.B.I. met de benen wijd
Trans II
De fruitvlieg en de Sparta
Corpsbal
Fortepiano: oma van de moderne vleugel
Prins Claus
Twijfel
Geertekerk
Zondagshalfuur
Herinneringen aan Corry Brokken (1932-2016)
Op kamers
Sloepenrace
Jappenkamp
Marktzicht
Anton en de kus
De laatste veren van V&D
Dag Konsertzender Utrecht
Mijn Woo-pas
Vreemde eend
Kontakt
Treincontacten
Kraken met oliebollen
Penningen meester?
Buurtsint
Hoerendrempels
Zwemmen of niet

© 2007-2012 AllesoverUtrecht