woensdag 22 januari 2020
Versie 3.00.0
  Bovenop Utrecht!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina

  Gebruik de tabbladen hieronder om de rubriek Varia te sorteren!

Sorteer op laatste publicatie Sorteer op activiteit datum


1e Seizoensopening: Forten in Hollandse Waterlinie
Zaterdag 18 april 2009 t/m zondag 19 april 2009


Origineel ingezonden persbericht


Op zaterdag 18 en zondag 19 april vindt voor de eerste keer de seizoensopening plaats van de forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De meeste vleermuizen zijn wakker en vliegen uit en het publiek kan weer naar binnen. Diverse forten doen mee en organiseren rondleidingen, voorstellingen of kinderactiviteiten.

Vleermuizen
De forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie liggen als groene parels verborgen in een 85 km lange singel rond de randstad. Toen ze gebouwd werden moesten ze niet te veel opvallen om te voorkomen dat de vijand ze van verre zag liggen. Nu zijn de forten toeristische attracties geworden, waar cultuur en natuur hand in hand gaan. De forten zijn nu ook beter te vinden door de bewegwijzering die het afgelopen jaar is aangebracht. Dit jaar openen de forten voor het eerst gezamenlijk het fortenseizoen in het weekend van 18 en 19 april. De vleermuizen hebben sinds oktober hun winterslaap gehouden in de donkere en vochtige ruimten van de forten. Maar vanaf half april worden ze wakker en vliegen ze uit. Een mooi moment om het fortenseizoen feestelijk in te luiden met een evenement.

Deelnemende forten
Tijdens deze eerste seizoensopening van militaire werken in de Nieuwe Hollandse Waterlinie doen er 16 forten, vestingsteden en kastelen mee. Dit zijn forteiland Pampus, het Muiderslot en het Muizenfort in Muiden, het Vestingmuseum in Naarden, Fort aan de Ossenmarkt in Weesp, Fort Blauwkapel, Fort de Bilt, Lunet 1, Fort aan de Klop en Fort Hoofddijk in Utrecht, Fort Rijnauwen en Fort Vechten in Bunnik, Werk aan de Korte Uitweg in Tull in ‘t Waal, Fort Asperen in Acqouy, Fort Altena in Werkendam en Slot Loevestein in Poederoijen. Naast cultuurhistorische rondleidingen en tentoonstellingen zijn er ook bijzondere activiteiten op de forten.

Op Pampus kunnen kinderen een blacklight-speurtocht doen of een piratenpuzzeltocht. In het Vestingmuseum worden kanonnen afgeschoten en kunt u een boottocht maken. Op Fort Blauwkapel worden de schapen geschoren, geeft een valkenier roofvogelshows, is er een kinderspeurtocht en een knuffelwei met kleine dieren. Op Fort aan de Klop is de brasserie open voor een hapje en een drankje en kan je elk half uur deelnemen aan 'action painting' onder leiding van Marjolein Engelhard. De Botanische Tuinen op Fort Hoofddijk organiseren een internationaal Rotsplantenweekend met rondleidingen en lezingen.

Op Fort Rijnauwen kunnen kinderen tijdens een rondleiding achtergebleven vleermuizen zoeken. Bij Werk aan de Korte Uitweg kunt u een huifkarrentocht doen door het prachtige landschap rondom de forten. In de taveerne van Fort Asperen is een tentoonstelling van schilderijen en kleiwerken van forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, gemaakt door gehandicapten. En in Fort Altena is een culinaire markt met een waterwinkel en, zijn er paardenshows en worden er excursies georganiseerd waarbij u de omgeving kunt verkennen.


Meer informatie over de openingstijden en het programma is te vinden op internet: www.hollandsewaterlinie.nl

Nieuwe Hollandse Waterlinie
De Nieuwe Hollandse Waterlinie was een militaire verdedigingslinie gebouwd van 1815 tot 1940. De Linie ligt tussen de voormalige Zuiderzee bij Muiden en de Biesbosch bij Werkendam en was ongeveer 85 km lang en 3 tot 5 km breed. Het verdedigingswapen was het water. Dit was te danken aan een ingenieus waterhuishoudkundig systeem van sluizen, inundatiekanalen en bestaande waterwegen en -keringen. Een klein laagje water van zo’n 40 cm. was genoeg om het land verraderlijk en moeilijk begaanbaar te maken voor mensen, voertuigen of paarden. Tegelijkertijd was het te ondiep om per boot te bevaren. Totaal kon de Waterlinie binnen een kleine 3 weken onder water worden gezet. Dit noemt men inundatie. Op zwakke punten werd de natuurlijke verdedigingslinie aangevuld met onder meer forten, kazematten, (groeps)schuilplaatsen en vijf vestingsteden. Tijdens de mobilisatie van 1939-1940 werd de Linie voor het laatst in stelling gebracht en verloor daarna haar militaire functie. Nu wordt de Nieuwe Hollandse Waterlinie als Nationaal Landschap en als onderdeel van het Nederlands cultureel en landschappelijk erfgoed behouden en duurzaam ontwikkeld.


Stuur dit bericht door!Varia

Gildewandeling: Gheruchtige meesterschilders

Bron: AOU© AOU
Varia

Gildefietstocht: Langs Utrechtse forten

Bron: AOU© AOU
Varia

Houtzaagmolen voor een middag korenmolen

Bron: AOU© AOU

© 2007-2012 AllesoverUtrecht