vrijdag 17 januari 2020
Versie 3.00.0
  Bovenop Utrecht!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina

  Gebruik de tabbladen hieronder om de rubriek Varia te sorteren!

Sorteer op laatste publicatie Sorteer op activiteit datum


Astronomische kaarten: Nu voor iedereen toegankelijk
Vrijdag 10 april 2009 t/m zondag 28 februari 2010
Ingezonden. Verlengd tot 28 februari 2010


Ongeveer honderd bijzondere hemelkaarten uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht zijn gedigitaliseerd en beschreven.

Nu, in het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde 2009 kunnen ze op de website 400 Jaar sterrenkijker (kaarten.library.uu.nl) door iedereen met een klik op de muis tevoorschijn gehaald worden.

Bovendien is er nu de mogelijkheid om de hemelkaarten ook in het echt te bewonderen. In Sonnenborgh - museum & sterrenwacht is van 10 april t/m 15 november 2009 een deel van de collectie te zien in de tentoonstelling De hemel in kaart. Beroemde sterrenatlassen als die van Andreas Cellarius (1661) en minder bekende, zeldzame exemplaren spelen de hoofdrol. Een unieke kans, want deze eeuwenoude en prachtig ingetekende hemelkaarten verlaten niet vaak de depots van de Universiteitsbibliotheek.

In de tentoonstelling De hemel in kaart is te zien hoe sterrenkundigen door de eeuwen heen het heelal in beeld brachten. De hemelcartografen tekenden op de sterrenkaarten heel gedetailleerd de prachtigste mythologische figuren, bijbelse taferelen of juist wetenschappelijke instrumenten die tijdens de Verlichting tot de verbeelding spraken. Door al die pracht en praal werd het zelfs lastig om een sterrenbeeld terug te vinden. De komst van de telescoop, nu zo’n 400 jaar geleden veranderde de kijk op het firmament voorgoed.

Sonnenborgh - museum & sterrenwacht - Zonnenburg 2 - 3512 NL Utrecht- T. 030 - 230 2818 (di t/m vr 13.00-17.00 uur) - e-mail: info@sonnenborgh.nl - www.sonnenborgh.nl. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 11 – 17 uur - zondag van 11 – 17 uur.Stuur dit bericht door!Varia

Soepkeuken bij de Tuinfabriek

Bron: AOU© AOU
Varia

Gildewandeling: Joods leven in Utrecht

Bron: AOU© AOU
Varia

Gildewandeling: Gheruchtige meesterschilders

Bron: AOU© AOU

© 2007-2012 AllesoverUtrecht