woensdag 22 januari 2020
Versie 3.00.0
  Bovenop Utrecht!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina

  Gebruik de tabbladen hieronder om de rubriek Varia te sorteren!

Sorteer op laatste publicatie Sorteer op activiteit datum


Dichter bij de dichters: Ingmar Heytze
Zondag 12 april 2009


Origineel ingezonden persbericht


Ik heb de dood zien grijnzen

in het zwarte water van de gracht.

Wie heeft zo veel gereedschap

ter beschikking? Alleen de ziektes

vullen al bibliotheken, om niet

te spreken over wolkenkrabbers

en orkanen, oceanen en vulkanen,

snelverkeer en dronkenschap.

Daarna: papierwerk en verloren

Tijd. Ik heb de dood zien grijnzen

In het donker, naast een trap.
(TRAP uit Utrecht voor beginners – Ingmar Heytze)Op zondag 12 april om 14.30u is Ingmar Heytze (1970) te gast in de Kargadoor tijdens het SLAU-programma Dichter bij de dichters. Robert Dorsman en Jan van der Haar (beide dichters en poëzievertalers) gaan - tijdens een wervelende masterclass voor elke poëzieliefhebber - aan de hand van tien door hen geselecteerde gedichten in gesprek met Heytze over zijn werk (onder andere zijn nieuwe bundel Utrecht voor Beginners - 127 gedichten over de Domstad) en leven.

Heytze, die sinds 5 februari 2009 de eerste officiële stadsdichter van Utrecht is, zit vol uitvoerbare ‘tintelende‘ ideeën: “Ik wil van Utrecht de poëziehoofdstad van Nederland maken. Utrecht is één van de mooiste steden van het land; heel veel historie zit letterlijk in de stenen.” Inmiddels richtte Heytze een dichtersgilde op met bevriende dichters Alexis de Roode, Ruben van Gogh, Chrétien Breukers en slamtalent Ellen Deckwitz. “Samen gaan we poëzie in the spotlight zetten, we willen een schijnwerper zijn. Het stadsdichterschap is een soort raam waardoor je naar binnen kunt kijken en deuren kunt openen. Ik wil poëzie naar de mensen brengen; het is nog steeds geen genre waarvoor mensen bereid zijn om drie dagen in een modderig weiland te staan, zoals popmuziek.” Poëzie vermag veel volgens de dichter, maar Heytze maakt zich geen illusies. “Een gedicht kán uiteraard vleugels krijgen als het collectieve woede herbergt, maar in Nederland is poëzie doorgaans iets autonooms, ‘misschien nutteloos’. Dat is ook het verschil tussen politiek en poëzie: politici hebben altijd doelen. De meeste dichters en gedichten willen helemaal geen doel, poëzie wil er gewoon zijn.”Burgemeester, kom erin. Verstap u niet bij

Die gleuf voor de deur; daar lag de kiesdrempel.


(EERSTE WERKDAG uit Utrecht voor beginners – Ingmar Heytze )“Zolang politici een gedicht van mij lezen, besturen ze niet en is hun besluitvorming minstens een minuut uitgesteld. Ik wil best maatschappijkritiek leveren, maar als stadsdichter ben ik niet het geweten van de stad. Een gedicht kan wel een vrijplaats zijn: als je kritiek uit in een gedicht - als je spreekt van gladde stoepjes en bussen die over onduidelijke banen rijden - zonder dat je mensen persoonlijk aanvalt. Maar ik wil absoluut geen subsidie slurpen en verplicht schrijven over achterstandswijken en multimediaal gedoe. Kritiek moet immer in dienst staan van een goed gedicht. Ik kan zeggen wat ik wil; ‘ophoepelen, ga weg, maar het houdt iets vrijblijvends’. Mijn engagement gaat niet verder dan dat. Ik hoop gewoon dat iemand bij het lezen van een gedicht denkt; ik voel me beter dan een minuut geleden. Het is maar een gedichtje, een gedicht heeft geen gewicht.”Kargadoor, Oude Gracht 36, 14.30-16.00 uur. Zaal open 14.00 - toegang gratis.
Stuur dit bericht door!Varia

Soepkeuken bij de Tuinfabriek

Bron: AOU© AOU
Varia

Gildewandeling: Hulpverlening door de eeuwen heen

Bron: AOU© AOU
Varia

Gildewandeling: Een rondje Hollywood

Bron: AOU© AOU

© 2007-2012 AllesoverUtrecht