donderdag 20 februari 2020
Versie 3.00.0
  Bovenop Utrecht!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina

  Gebruik de tabbladen hieronder om de rubriek Varia te sorteren!

Sorteer op laatste publicatie Sorteer op activiteit datum


Expositie: Kleur bekennen
Donderdag 23 april 2009 t/m zondag 27 september 2009


Origineel ingezonden persbericht


Van de intense kleuren in het werk van Emily Kame Kngwarreye tot het zachte palet van Billy Benn: "Kleur Bekennen" viert het gedurfde en uitgesproken gebruik van kleur in de hedendaagse Aboriginal kunst uit Australië. Het laat niet alleen een geweldige kleurexplosie zien maar toont ook nieuwe ontwikkelingen en nieuwe kunst.

"Kleur Bekennen" belicht de recente ontwikkelingen in de Aboriginal kunst die vanaf 1971 een vermenging kende met westerse materialen en technieken. Waar eerst voornamelijk met natuurlijke kleuren en okers geschilderd werd, betekende de komst van acrylverf dat kunstenaars volop met kleur konden experimenteren. In de expositie komt een scala aan kunstenaars aan bod uit verschillende regio's en steden die werken in schilderkunst, fotografie, video en sculptuur. Kleur is in hun werk een element van kracht en van wezenlijk belang.

Speciale aandacht wordt gewijd aan de indringende, kleurrijke portretten van Julie Dowling. Haar werk is een intrigerende mix van westerse stijlen en motieven uit de traditionele, Aboriginal schilderkunst. In de portretten van familieleden legt ze de verborgen geschiedenis van Australië bloot zoals de gevolgen van de kolonisatie en de 'stolen generation'*. Enerzijds hebben haar schilderijen een sombere ondertoon van onderdrukking. Aan de andere kant laat ze juist mensen zien die hun trots niet verloren hebben. De priemende blik van de geportretteerden blijft de toeschouwer achtervolgen.

Het AAMU presenteert tevens nieuwe aanwinsten in de museumcollectie van o.a. Alma Webou, Lydia Balbal en Pulpurru Davies, kunstenaars die vrij recent zijn gaan schilderen. Ook is er ruimte voor jong talent zoals de 25-jarige Daniel Walbidi wiens werk zeer gewild is en inmiddels wordt aangekocht door internationale musea, galerieën en privé-verzamelaars.

"Kleur Bekennen" is te zien van 23 april t/m 27 september 2009.

AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst
Oudegracht 176
3511 NP Utrecht
www.aamu.nl


Stuur dit bericht door!Varia

Gildewandeling: Een rondje Hollywood

Bron: AOU© AOU
Varia

Gildefietstocht: Langs Utrechtse forten

Bron: AOU© AOU
Varia

Houtzaagmolen voor een middag korenmolen

Bron: AOU© AOU

© 2007-2012 AllesoverUtrecht