dinsdag 25 februari 2020
Versie 3.00.0
  Bovenop Utrecht!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina

  Gebruik de tabbladen hieronder om de rubriek Varia te sorteren!

Sorteer op laatste publicatie Sorteer op activiteit datum


Doe-het-zelf wandeling: Standbeelden verbreken het zwijgen


Origineel ingezonden persbericht


In het dagelijkse leven worden beelden meestal snel gepasseerd door de drukte van alle dag. Cultuurbelevenis Onbewogen Verhalen brengt daar verandering in. Deze audio wandelroute langs elf beelden in de binnenstad van Utrecht, geeft vanaf vandaag de mogelijkheid om te ontdekken welke bijzondere verhalen de standbeelden te vertellen hebben. De verhalen zijn geschreven en ingesproken door bekende Nederlanders. Op onbewogenverhalen.nl zijn ze gratis te downloaden.

Met een MP3 speler en uitgeprinte kaart is de route op eigen gelegenheid te lopen. Daarnaast is het ook mogelijk om bij de VVV de MP3-speler met verhalen te huren. Standbeelden vormen de vaste acteurs van de stad, wij mensen zijn slechts figuranten die komen en gaan.

Bekende Utrechters kruipen in de huid van een standbeeld

Een aantal bekende Utrechters zijn in de huid van een standbeeld gekropen. Dit heeft hen geïnspireerd tot een korte monoloog, waarin locatie, standbeeld, maker, humor, geschiedenis en drama in terugkomen. Enkele schrijvers zijn: Herman van Veen, Vincent Bijlo, Henk Westbroek, Alexis de Roode, Ingmar Heytze, Tineke Schouten, Vrouwkje Tuinman, burgemeester Aleid Wolfsen en Anton Geesink.

Vaak valt het tijdelijke straatmeubilair nog meer op.

In het dagelijks leven worden standbeelden vaak snel gepasseerd door de drukte van alle dag. Diep in gedachte, loop je voorbij een beeld, zonder het ook maar enige aandacht te schenken. Vaak valt het tijdelijke straatmeubilair nog meer op. Mensen staan vaak niet stil bij de verhalen die ze te vertellen hebben. ‘Onbewogen verhalen’ brengt daar verandering in. Standbeelden vormen de vaste acteurs van de stad, wij mensen zijn slechts figuranten die komen en gaan.

Gratis!

De verhalen zijn via internet gratis te downloaden. Het zijn in totaal elf mp3-bestanden, die u kunt overzetten naar uw eigen mp3-speler. Daarnaast is een routekaart met de beelden te downloaden en te printen. Met de mp3-speler op uw oren en de kaart in de hand, loopt u van beeld tot beeld, door een prachtig deel van Utrecht. Aangekomen bij beeld 4, speelt u monoloog nummer 4 op uw mp3-speler. De verhalen zijn te downloaden op de website www.onbewogenverhalen.nl

Mocht u liever niet zelf downloaden, dan zijn via de VVV-Utrecht aan het Domplein 9 ook mp3-spelers met de verhalen te huur. De prijs is 9,50 euro, daarnaast betaalt u 5 euro borg. Deze krijgt u retour bij inleveren van de MP3-speler.

Door wie?

Onbewogen Verhalen is een initiatief van Stichting Coryfeeën. Het project is gefinancierd door het VSB-fonds, kfHein-fonds, SNSreaal-fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en stadspromotie van de gemeente Utrecht.

Blinden en slechtzienden

Door de verhalen kunnen ook blinden en slechtzienden de kunst in de openbare ruimte ontdekken. Stichting Kubes heeft het project dan ook ondersteunt met een aanbeveling. Daarnaast is, waar mogelijk, ook gekozen voor standbeelden die zijn aan te raken.

In het kort:

Bekende Utrechters kruipen in de huid van een standbeeld
De standbeelden vertellen nooit eerder gehoorde verhalen.
Eindelijk krijgen standbeelden de aandacht die ze verdienen
Utrecht begint, Dordrecht volgt, in overleg met andere steden.

Zomerse culturele belevenis, Engelstalige versie volgt.

Meer informatie is te vinden op www.onbewogenverhalen.nl.
Stuur dit bericht door!Varia

Gildewandeling: Een rondje Hollywood

Bron: AOU© AOU
Varia

Gildewandeling: Hulpverlening door de eeuwen heen

Bron: AOU© AOU
Varia

Gildewandeling: Een rondje Hollywood

Bron: AOU© AOU

© 2007-2012 AllesoverUtrecht