woensdag 22 januari 2020
Versie 3.00.0
  Bovenop Utrecht!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina

  Gebruik de tabbladen hieronder om de rubriek Varia te sorteren!

Sorteer op laatste publicatie Sorteer op activiteit datum


Expositie: Heeft een huis een geheugen?
Donderdag 9 juli 2009 t/m zondag 27 september 2009
Origineel ingezonden persbericht


SOFT VOICES, het kunstproject van beeldend kunstenaar Anna van Suchtelen, geïnspireerd op de Glasmodellen van embryoloog Hubrecht, is van 9 juli t/m 27 september 2009 te zien in het Universiteitsmuseum in Utrecht.

In opdracht van Stichting Kunstsporen ging beeldend kunstenaar Anna van Suchtelen op zoek naar de verhalen en geruchten die de muren van De Paddestoel in Doorn lijken te fluisteren. De eerste bewoner van dit bijzondere huis was Ambrosius Hubrecht (1853-1915), embryoloog en groot pleitbezorger van Darwins evolutietheorie in Nederland.

Glasmodel
Ter ere van zijn benoeming tot Utrechts hoogleraar dierkunde in 1882 kocht Hubecht circa 90 glasmodellen van ongewervelde dieren, met name kwallen. Deze studiemodellen waren gemaakt door de beroemde glasblazers vader en zoon Blaschka uit Bohemen en waren bestemd voor de Utrechtse universiteit. In 1936 werden ze echter gevonden op zolder van De Paddestoel, in een kamer die Het Glasmodel werd genoemd. Met het vroegere Glasmodel in herinnering ging Anna van Suchtelen op onderzoek uit. Naar aanleiding van dit speurwerk, een onderzoek naar geheugen en tijd, ontwierp zij een nieuw glasmodel: een ode aan de modellen op zolder en aan verhalen verbonden aan een plek.

De tentoonstelling Soft Voices is een installatie van glazen, film, geluidsopnamen en een publicatie. Ook wordt een deel van de Blaschka-collectie van het Universiteitsmuseum tentoongesteld. De fragiele en uiterst gedetailleerde glasmodellen uit Hubrechts verzameling vormen een unieke aanvulling op Soft Voices.

In het kader van het Darwinjaar 2009 werd de presentatie geopend in de Paddestoel in Doorn. Van 9 juli t/m 27 september 2009 is Soft Voices te zien in het Universiteitsmuseum in Utrecht: het huidige huis van de Blaschka-glasmodellen. Daarna reist de expositie naar Leiden, waar het van 15 oktober t/m 22 november in Museum Boerhaave te zien is.

Evolutie
In de tentoonstelling De evolutie draait door ontdekken bezoekers van het Universiteitsmuseum t/m 14 maart het proces waar het bij evolutie om gaat. De evolutie is niet alleen iets van Darwins of Hubrechts tijd. De strijd om te overleven gaat nog altijd door… Ook op ons bord, in de achtertuin en in het menselijk lichaam.


Stuur dit bericht door!Varia

Soepkeuken bij de Tuinfabriek

Bron: AOU© AOU
Varia

Nieuwe Plusgids is uit!

Bron: AOU© AOU
Varia

Gildewandeling: Een rondje Hollywood

Bron: AOU© AOU

© 2007-2012 AllesoverUtrecht