zaterdag 18 januari 2020
Versie 3.00.0
  Bovenop Utrecht!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina

  Gebruik de tabbladen hieronder om de rubriek Varia te sorteren!

Sorteer op laatste publicatie Sorteer op activiteit datum


Familie-tentoonstelling: Sint-Nicolaas op bezoek
Vrijdag 2 oktober 2009 t/m zondag 3 januari 2010
Ingezonden


Hij komt eraan! De grote familietentoonstelling Sint-Nicolaas op bezoek in Museum Catharijneconvent. Nog niet eerder was er in Nederland zoveel over de Goedheiligman bij elkaar te zien. Van schilderijen, beelden, snoepgoed, gedichten en schoolplaten tot aan foto’s waarop te zien is hoe mensen thuis Sinterklaas vieren. De vele activiteiten eromheen maken het sinterklaasgevoel compleet. Ontdek de ca. 1739 jaar oude geschiedenis van deze belangrijke man in het leven van kinderen én volwassen!

Veelzijdige heilige

Tussen de historische Nicolaas en de moderne Sinterklaas zitten meer dan zeventien eeuwen. Welke elementen zijn nieuw en welke zijn gebleven? Beleef het verhaal achter deze veelzijdige heilige. Zo stamt de uitspraak ‘vrind van ieder kind’ uit de Middeleeuwen, toen Nicolaas fungeerde als beschermheilige van ongehuwde meisjes en van kinderen. Oude legendes komen tot leven met topstukken van o.a. de Italiaanse renaissanceschilder Gentile da Fabriano (ca. 1370 - 1427) uit de Vaticaanse Musea en Ilya Repin (1844 – 1930), de Rembrandt van Rusland uit het Russisch Museum te Sint-Petersburg. Voor kinderen is er een speciaal Pepernotenspoor, waarmee ze de titel ‘Sint-Expert’ kunnen verdienen.

Sint deelt uit

Bij een tentoonstelling over Sinterklaas horen natuurlijk cadeaus. Wat vraagt men tegenwoordig en verschilt dit veel met vroeger? Bekijk het verlanglijstje van een achttiende-eeuws meisje en bestudeer het beroemde Sint-Nicolaasfeest van Jan Steen (ca. 1667, Museum Boijmans Van Beuningen) dat voor de gelegenheid naar Utrecht komt. Ook het schoen zetten heeft een lange geschiedenis. Al in de vijftiende eeuw kregen kinderen geldstukken in hun schoen. Het museum steekt deze traditie in een nieuw jasje. Bezoekers kunnen digitaal hun schoen zetten en verlanglijstjes invullen; de mooiste wensen worden vervuld!

Oproep fotowedstrijd

Een gedeelte van de tentoonstelling is gereserveerd voor sinterklaasfoto’s van bezoekers. Het museum zoekt hiervoor foto’s waarop te zien is hoe het feest in huiselijke kring gevierd wordt, samen met het verhaal achter de foto. Alle ingestuurde foto’s zijn te zien op de site en de winnende foto’s krijgen een plaats in de tentoonstelling. Ook komt er een speciale selectie in de Utrechtse Bijenkorf, inclusief feestelijke prijsuitreiking. Inzenden kan vanaf 1 augustus via www.sintnicolaasopbezoek.nl.Bol van de activiteiten

Het hele museum staat gedurende drie maanden bol van de sinterklaasactiviteiten. Zo zijn er workshops in het Pietenatelier en wordt er voorgelezen in de lounge van de Sint. Ook kunnen bezoekers meeschrijven aan het langste gedicht van Nederland en is er een lezingencyclus over de Goedheiligman. En natuurlijk komt Sinterklaas naar zijn eigen tentoonstelling kijken. Alle data staan vanaf 1 augustus op www.sintnicolaasopbezoek.nl.

2 oktober 2009 - 3 januari 2010 in Museum Catharijneconvent Utrecht.


Stuur dit bericht door!Varia

Gildewandeling: Een rondje Hollywood

Bron: AOU© AOU
Varia

Gildewandeling: Gheruchtige meesterschilders

Bron: AOU© AOU
Varia

Nieuwe Plusgids is uit!

Bron: AOU© AOU

© 2007-2012 AllesoverUtrecht