donderdag 20 februari 2020
Versie 3.00.0
  Bovenop Utrecht!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina

  Gebruik de tabbladen hieronder om de rubriek Varia te sorteren!

Sorteer op laatste publicatie Sorteer op activiteit datum


Tentoonstelling: J.P.C. Grolman schetst het volk
Zaterdag 21 september 2013 t/m zaterdag 7 december 2013
Ingezonden


Zeer onlangs heeft het Nederlands Volksbuurtmuseum de hand kunnen leggen op een bijzondere collectie schilderijen en prenten van J.P.C. Grolman, schilder uit Wijk C.
Deze geweldige aanwinst is met name interessant door de 60 aquarellen en potloodtekeningen van het ‘gewone volk’ zoals we dat rond 1900 in de stad en provincie tegenkomen. Vlak daarop ontving het museum een schenking van nog eens 50 prenten van een oud-journalist van het NUD die deze in de jaren zestig had gered van de afvalcontainer! Het is voor het eerst dat we Utrechtse burgers en werkvolk uitgebreid in kleur kunnen aanschouwen. In 110 unieke prenten schetst de tentoonstelling een beeld van het gewone volk in het, toen nog, landelijke Utrecht.

Johan Petrus Constantinus Grolman is geboren op 4 mei 1841 in de Lange Viesteeg, Wijk C. Jarenlang oefende hij daar in na volging van zijn vader en grootvader het vak van huis- en decoratieschilder uit. Pas na zijn vijftigste legde hij zich serieus toe op het kunstschilderen. In zijn huis liet hij een 17e-eeuws schildersatelier inrichtenen ging gedreven aan de slag. De meeste Utrechtse kerken heeft hij vast gelegd. Daarnaast schilderde hij in en buiten Utrecht tallozestads gezichten, interieurs van voorname huizen en kerken. De aquarel was zijn favoriete uitingsvorm. Zeer bijzonder was zijn interesse voor het vastleggen van het gewone volk. Dank zij deze voorliefde zien we voor het eerst het Utrechtse volk rond 1900 uitgebreid in kleur. Niet alleen ambachtslui, dienstmeisjes en knechten
maar ook boeren, vissers en burgers. Hij overleed in 1927 op 86-jarige leeftijd in Den Haag en werd in Utrecht begraven.

Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt door bijdragen van het Stimuleringsfonds Rabobank, de Van Baaren Stichting en het KFHeinfonds.

‘Grolman schetst het volk’ is te zien vanaf 21 september 2013 tot 7 december in het Nederlands Volksbuurtmuseum. Openingstijden di. t/m vr. en zondag en elke 1e en 3e zat. v.d. maand van 11.00 tot 17.00 uur. Adres: Waterstraat 27, Utrecht. E-mail: info@volksbuurtmuseum.nl.


Stuur dit bericht door!Varia

Houtzaagmolen voor een middag korenmolen

Bron: AOU© AOU
Varia

Gildewandeling: Joods leven in Utrecht

Bron: AOU© AOU
Varia

Gildefietstocht: Langs Utrechtse forten

Bron: AOU© AOU

© 2007-2012 AllesoverUtrecht