donderdag 20 februari 2020
Versie 3.00.0
  Bovenop Utrecht!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina

  Gebruik de tabbladen hieronder om de rubriek Varia te sorteren!

Sorteer op laatste publicatie Sorteer op activiteit datum

Houtzaagmolen voor een middag korenmolen
t/m zondag 14 januari 2018Op de eerste Culturele Zondag van het jaar viert Molen de Ster een winters feest in de zagerij met de koren De Steegzangers uit Utrecht en Popkoor Elan uit Vleuten. Of je mag meezingen? Na-tuur-lijk! Vergeet niet te pauzeren met chocomel of glühwein. Voor kinderen is er een speeltuin en kinderboerderij.

 meer >


Internationale Vrouwendag Utrecht: ondernemen & ontmoeten
Zondag 1 maart 2015Ondernemen en ontmoeten….het gebeurt op zondag 1 maart in Meeting Plaza Utrecht. In opmaat naar de Internationale Vrouwendag, organiseert Tori Oso Utrecht deze bijeenkomst. Een middag voor iedereen die geïnteresseerd is in kennis delen, het verhaal achter de ondernemer of door middel van ontmoetingen zijn of haar netwerk wil uitbreiden.

 meer >


Jubileumeditie Maria's Kerst-In
Vrijdag 26 december 2014Een bijzondere editie dit jaar van Maria's Kerst-In (MKI). De inmiddels traditionele (verwen)dag voor dak- en thuislozen op de werf aan de Oudegracht, vindt in 2014 voor de 15e keer plaats. Aan de ene kant een feit om bij stil te staan, maar anderzijds zijn de vele vrijwilligers en betrokken, anonieme middenstanders dankbaar dat een dergelijk initiatief elk jaar gestalte krijgt.

 meer >


Officiële opening bushalte Vredenburg-Noord tijdens Wijk C dag
Zaterdag 6 september 2014Wijk C is weer bereikbaar!

 meer >


Soepkeuken bij de Tuinfabriek
Donderdag 17 juli 2014 t/m vrijdag 31 oktober 2014De Tuinfabriek op het dak van Hoog Catharijne wordt op 17 juli a.s. uitgebreid met de Soepkeuken. De eetbare tuin van ontwerper Ester van de Wiel werd in de zomer van 2013 geïntroduceerd tijdens de beeldende kunstmanifestatie Call of the Mall. Vanaf 17 juli heeft de Tuinfabriek een buitenkeuken. Op speciale soepdagen zamelen medewerkers van de Tuinfabriek ’s ochtends met de schillenkar etensresten in bij restaurants en levensmiddelenzaken in Hoog Catharijne. De soep die van deze resten en van vers geteelde producten uit de Tuinfabriek gekookt wordt, wordt aan het einde van de dag uitgedeeld in Hoog Catharijne. De soep is voor iedereen. Op 17 juli om 17.00 uur opent de Soepkeuken met een eerste ‘soepronde’ door het winkelcentrum. We vieren dan ook dat de Tuinfabriek is uitgeroepen tot één van de finalisten van de Dutch Design Awards 2014.

 meer >


Gildewandeling: Een rondje Hollywood
Zondag 6 juli 2014Deze themawandeling start op zondag 6 juli om 14.30 uur. We maken een tocht met gildegids Johan Steen langs allerlei filmlocaties, waar bekende en minder bekende films en series deels zijn opgenomen. Zoals “Het Bombardement” en “Amsterdamned”. De wandeling is ook doorspekt met plaatsen waar bekende Utrechters hebben gewoond of gewerkt. Het is een erg digitale rondleiding met veel plaatjes. De rondleider is samen met zijn gasten in 2013 gefilmd en beelden hiervan staan op RTV Utrecht-archief.

 meer >


Gildewandeling: Hulpverlening door de eeuwen heen
Woensdag 2 juli 2014Hoe was het met ouderloze kinderen in Utrecht gesteld? Was er onderdak voor pelgrims onderweg naar Santiago? Werden de kruisvaarders terugkerend uit Jeruzalem opgevangen? Waren er huizen voor armen? Waar stonden gasthuizen en ziekenhuizen? Hoe sociaal was en is Utrecht eigenlijk? Deze vragen worden beantwoord tijdens een mooie wandeling op woensdag 2 juli om 19.00 uur langs unieke plekken in de binnenstad! Een pittige wandeling met gildegids Corrie van Leusden, dus trek goede wandelschoenen aan!

 meer >


Gildefietstocht: Langs Utrechtse forten
Zaterdag 21 juni 2014Op zaterdag 21 juni om 13.00 uur kunt u met gildegids Bert Groeneveld door het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie fietsen. De middag begint met het verhaal van de linie en een rondleiding op Fort de Bilt. We fietsen daarna langs groepsschuilplaatsen, een loopgraaf, tankversperringen, inundatiegebieden en natuurlijk forten. Uw gids vertelt erover. U gaat het landschap op een heel andere manier zien. We eindigen om ongeveer 16.30 uur bij de gezellige brasserie op Fort aan de Klop.

 meer >


Gildewandeling: Bemuurde Weerd en Lauwerecht
Woensdag 18 juni 2014Een wandeling in een stadsdeel buiten de Utrechtse stadsmuren. Hoe zat dat precies zat in de 14e eeuw en daarna? Waarin onderscheidt dit buurtschap zich van de grote stad? Wie waren de bewoners en ook wie was die mysterieuse bezoeker in 1711? Dit wordt verteld met op de achtergrond de zachtstromende Vecht. Op woensdag 18 juni om 19.00 uur kunt u met Henk van Hilten (gildegids) mee op ontdekkingstocht.

 meer >


WK kijken op groot scherm in TivoliVredenburg
Vrijdag 13 juni 2014 t/m maandag 23 juni 2014Aankomend WK zullen de wedstrijden van het Nederlands Elftal te bekijken zijn in TivoliVredenburg. In Ronda zijn alle wedstrijden van Oranje op groot scherm te volgen. Passe-partouts zijn al in de voorverkoop.

 meer >


Gildewandeling: Rijn- en Vechtloop: Vogelenbuurt en Bemuurde Weerd
Woensdag 11 juni 2014Waar liggen de oorspronkelijke lopen van de Vecht en de Rijn? Was er 1 meter verschil in waterpeil tussen Rijn en Vecht? Op woensdag 11 juni om 19.00 uur krijgt U antwoord als we het water in de Vogelenbuurt volgen. We starten in het Griftpark. Onderweg en bij de Weerdsluis kom je meer aan de weet over de stadsvrijheid, de Keulse Vaart en het ontstaan van de werfkelders. De wandeling eindigt heel toepasselijk in de Waterstraat. Jong en oud is welkom bij gildegids Bart Seidel.

 meer >


Gildewandeling: Joods leven in Utrecht
Woensdag 14 mei 2014Van het midden van de 15e eeuw tot 1788 was het voor Joden officieel verboden in de stad Utrecht te wonen. Na 1788 loopt het aantal Joodse inwoners langzaam op tot ongeveer 1400 in de jaren dertig van de twintigste eeuw. In 1925 werd de bekende synagoge aan de Springweg gebouwd. Utrecht had ook een landelijke Joodse instelling: het Centraal-Israëlitisch Weeshuis aan de Nieuwegracht. De wandeling op woensdag 14 mei om 19 uur voert langs beide gebouwen, maar ook langs enkele andere plekken in de stad waar Joods leven zichtbaar was en is. Ook aan het lot van de Joodse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt aandacht besteed door gildegidsen Ellen Prevoo en/of Gerhard Riesthuis.

 meer >


Gildefietstocht: Langs Utrechtse forten
Zaterdag 17 mei 2014Op zaterdag 17 mei om 13.00 uur kunt u met gildegids Joke Keijmel door het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie fietsen. De middag begint met het verhaal van de linie en een rondleiding op Fort de Bilt. We fietsen daarna langs groepsschuilplaatsen, een loopgraaf, tankversperringen, inundatiegebieden en natuurlijk forten. Uw gids vertelt erover. U gaat het landschap op een heel andere manier ervaren. We eindigen om ongeveer 16.30 uur bij de gezellige brasserie op Fort aan de Klop.

 meer >


Nieuwe Plusgids is uit!Welke voorzieningen zijn er in Utrecht voor mensen met dementie en hun mantelzorgers? Waar kan ik terecht als ik op latere leeftijd wil sporten? Hoe is het welzijnswerk in onze stad geregeld? Het antwoord op deze en andere vragen staat in de Plusgids Utrecht. Deze week kwam de nieuwe, geactualiseerde gids uit.

 meer >


De stad én nieuwe vrienden leren kennen
Dinsdag 29 april 2014Op één middag nieuwe dingen leren over de stad Utrecht én nieuwe mensen leren kennen. Dat kan op dinsdag 29 april tijdens de contactbijeenkomst met stadswandeling van Rechtstreeks vriendschapsbemiddeling 50+.

 meer >


Straatreünie F. Koolhovenstraat
Zondag 4 mei 2014Het Museum van Zuilen organiseert zondag 4 mei de 49ste StraatReünie. Van 14 tot 17 uur, zijn dit keer de huidige en voormalige bewoners uit de F. Koolhovenstraat extra welkom in het museum aan de Amsterdamsestraatweg 569.

 meer >


Gildewandeling: Utrecht, bomenstad
Woensdag 7 mei 2014Waar plaats is voor een boom, staat meestal een boom. Een boom heeft esthetische waarde, dat zag Eva in het paradijs al. ''De boom was een lust voor haar ogen." Ervaar de sfeer van (niet altijd) ongestoorde groei op ideale rustgevende plekken. Langs werven en singel, in hofjes en op overhoeken. Had de Spaanse keizer Karel V last van reumatiek, dan liet hij zich behandelen met de sappen van de Tamarisk, al sedert de oudheid bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Ook deze zeldzame struik gaat u zien. Loop met gildegids Han Davidse en/of Aart de Veer mee op woensdag 7 mei om 19.00 uur om te genieten van een oogstrelende bomenetalage.

 meer >


Gildewandeling: Tweede Wereldoorlog in Utrecht
Woensdag 30 april 2014Op woensdag 30 april om 19 uur loopt gildegids Johan Steen met u naar het verzetsmonument op het Domplein. Het verhaal van de 2de W.O. begint daar eigenlijk. De oorlog roept vele vragen op en een aantal willen we proberen te beantwoorden. Wat deden Utrechters in de 2de W.O? Waarom is het een verzetsbeeld van een vrouw? Waar zat het verzet en waar zaten de NSB-ers? Het wordt een zoektocht langs vele plekken. Als je er nu langsloopt, zeggen die niet veel. Maar als je er met de gids langsloopt en het verhaal kent, krijgen ze betekenis.

 meer >


Gildewandeling: Gheruchtige meesterschilders
Zondag 27 april 2014De binnenstadswandeling van zondag 27 april om 14.30 uur gaat over gheruchtige – spraakmakende – Utrechtse schilders uit de 16de en 17de eeuw. Jan van Scorel, Anthonie Mor, Abraham Bloemaert, Gerard van Honthorst: wereldberoemd, maar niet altijd in Utrecht! Met gildegidsen Joke Keijmel en/of Geert Boorsma lopen we langs panden waar ze gewoond en gewerkt hebben. U hoort over hen, hoe zij hun vak leerden en hun schilderijen verkochten. Hoe het vak zich ontwikkelde en ook hun gilde meegroeide.

 meer >


Gildewandeling: Utrechtse kloosters in de middeleeuwen
Woensdag 23 april 2014De stad was er vol van: kerktorens, kerken, kloosters. Al wandelend op woensdag 23 april om 19.00 uur gaan we op zoek naar kloosters, naar het dagelijkse leven van monniken en zusters, naar beloften en orden. En we mijmeren over mogelijke verbindingen tussen kerken, kloosters en maatschappij. Toen en nu … Een kijkje door de tijd … Gaat u mee met gildegidsen Wybo Zoutman en/of Rob Hufen?

 meer >


Gildewandeling: Over schuilkerken en schuilplaatsen
Zondag 13 april 2014De Utrechtse hofjes en steegjes lenen zich er goed voor om je te verbergen. Toen na de reformatie de openbare uitoefening van andere godsdiensten dan de Gereformeerde verboden werd, ontstonden daar schuilkerken. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden velen er een schuilplaats, mede dankzij de inzet van het verzet. Verzet zoals het Utrechts Kinder Comitè, opgezet door Utrechtse studenten om Joodse kinderen een onderduikadres te bieden. Wandel zondag 13 april om 13.30 uur mee met gildegids Carolien ter Burg en hoor de verhalen.

 meer >


Jonge klunzige mereltjes hoeven niet “gered”Het is voorjaar! Lammetjes in de wei, zonneschijn en binnenkort zullen ook de eerste jonge mereltjes gaan uitvliegen. Deze jonge vogels verlaten het nest al terwijl ze alleen wat onbeholpen kunnen fladderen. Echt vliegen moeten ze nog leren. Regelmatig worden deze mereltjes door bezorgde mensen naar Vogelopvang Utrecht te Rotsoord gebracht. Dit is heel begrijpelijk, het lijkt immers alsof er iets mis is met deze vogeltjes. Maar geen reden tot paniek. Zij hebben onze hulp helemaal niet nodig.

 meer >


Gildecafé: DOM under
Dinsdag 15 april 2014Gilde Utrecht organiseert 6 keer per jaar in samenwerking met Café van Wegen avonden waar bekende sprekers uitvoerig vertellen over een historisch onderwerp. Deze keer twee leden van Initiatief Domplein.

 meer >


Lezing: Theosofia; religie, filosofie, wetenschap
Dinsdag 15 april 2014De Waarheid vinden over jezelf en je leven is zeer arbeidsintensief. Je kunt er levens lang naar op zoek zijn. Toch hebben wij altijd haast. Het vinden van het antwoord op je levensvragen geeft rust en richting. Maar op wie en waarop moet je je dan baseren: de kennis en aannames van de wetenschappers, de beschouwingen van de filosofen of de stelligheid van de wereldreligies? Hoe betrouwbaar en houdbaar is de waarheid die ze verkondigen? Is het toch beter niets en niemand op voorhand te geloven en zelfstandig op zoek te gaan naar kennis en waarheid? Wat is daarvoor een goede aanpak?

 meer >


Passiemuziek door Nederlands Kamerkoor
Vrijdag 11 april 2014Op vrijdag 11 april om 20.15 uur treedt het Nederlands Kamerkoor op in de Utrechtse Pieterskerk. Dirigent Peter Dijkstra stelde een speciaal programma samen met passiemuziek uit alle tijden.

 meer >


Jubileumtochten: Rijwiel Toer Club De Domstad
Zaterdag 12 april 2014Vanwege het 45-jarig jubileum organiseert de Rijwiel Toer Club De Domstad dit jaar een aantal bijzondere evenementen. Op zaterdag 12 april krijgt de jaarlijkse Domstadtoer een extra feestelijk karakter. Iedereen, lid of geen lid, is van harte welkom om mee te doen aan deze mooie tocht door delen van Utrecht en Gelderland. Onderweg is er verzorging.

 meer >


Lustrum Pieterskerk Concerten
Vrijdag 28 maart 2014 t/m zondag 30 maart 2014De Stichting Pieterskerk Concerten viert in het weekend van vrijdag 28 t/m zondag 30 maart haar 25-jarig bestaan in de Utrechtse middeleeuwse Pieterskerk (Pieterskerkhof 3).

 meer >


Gildewandeling: Cameren, grachten, hofjes en steegjes
Woensdag 9 april 2014Deze gevarieerde wandeling op woensdag 9 april om 19.00 uur mag u beslist niet missen! Wandel mee door de verscholen hofjes en geniet van de flora. Hoor welke functie zij hadden en waar de hofjes nu voor dienen. Ze zijn meestal te bereiken via smalle steegjes die omlijst zijn met oude schuine muren.

 meer >


Gildewandeling: Het nieuwe stadshart
Woensdag 2 april 2014Woensdag 2 april om 19.00 uur neemt gildegids Paul Vergeer u mee langs plekken waar gebouwd is of wordt. Hij vertelt u waar we staan in dit megaproject en hoe het gaat worden.

 meer >


Voorlichtingsdag: In één dag vrijwillig de wereld rond
Zaterdag 22 maart 2014Heb je altijd al eens vrijwilligerswerk in het buitenland willen doen? Een unieke ervaring opdoen? Je vakantie zinvol besteden? Een land eens door andere ogen bekijken? Kom dan op 22 maart naar de 6e Voorlichtingsdag Vrijwilligerswerk Buitenland in Utrecht.

 meer >


Bühnsensucht in Kopi Susu
Vrijdag 7 maart 2014Bühnsensucht, de onregelmatig terugkerende avond waarin studenten van de Herman Brood Academie optreden in cultureel café Kopi Susu, heeft vrijdag 7 maart twee acts: De Nederlandse R&B, alternatieve pop, singer/songwriter Milan van der Meer en het folk/indie trio Jean Pierre Fisher, Linda Tulen en Nikolai Neeven.

 meer >


Lente-autorit voor slimme puzzelaars
Zondag 23 maart 2014AMBC Achterveld houdt zondagmiddag 23 maart een autopuzzelrit met als thema de naderende lente. Dit uitje is voor iedereen die van puzzelen en slimmigheidjes houdt. Er is een route uitgezet door de landelijke omgeving van Scherpenzeel, Woudenberg, Leusden, Barneveld en Achterveld.

 meer >


Kennismaking met tennis: Spring Break
Zondag 30 maart 2014Om het begin van de lente te vieren organiseert tennisvereniging STVU op zondag 30 maart vanaf 12.30 uur een kennismakingsmiddag ‘STVU SPRING BREAK’ voor nieuwe leden. Op het sportpark in Utrecht-Oost kunnen tennisliefhebbers van 18-80 jaar gratis meedoen aan een gevarieerd programma.

 meer >


Vocalgroup Utrecht: 'The Show'
Zaterdag 15 maart 2014In maart 2014 staat Vocalgroup Utrecht opnieuw in het theater met een 90-minuten durend programma vol muziek, dans en theater. The Show heeft een herkenbare verhaallijn waarin de showbussiness zowel in haar prachtige als haar soms eenzame en uitzichtloze kant te zien is.

 meer >


Knutselen in de Domtoren voor kinderen
Woensdag 5 maart 2014 t/m woensdag 26 maart 2014Ben jij op zoek naar een leuke activiteit op de woensdagmiddag? Kom dan in maart gezellig knutselen in de Domtoren! Tijdens deze speciale knutselmiddagen leer je niet alleen veel over de Domtoren, maar kan je ook je eigen Domtoren op canvas maken.

 meer >


Meezingnacht: Zingen voor iedereen
Vrijdag 14 maart 2014Op vrijdag 14 maart vindt in de Lutherse Kerk voor de elfde keer de Meezingnacht plaats. In een ontspannen sfeer wordt deze avond een zingende wereldreis gemaakt langs onder meer de aardse energie van Afrika, de melancholie van de Balkan en de diepe bezinning van India. De Meezingnacht laat de kracht en schoonheid uit vele culturen ervaren en brengt een mooie muzikale ontmoeting tussen de deelnemers.

 meer >


Gildecafé: De bouw van de Domtoren
Dinsdag 18 maart 2014Gilde Utrecht organiseert 6 keer per jaar i.s.m. Café van Wegen avonden waar bekende sprekers uitvoerig vertellen over een historisch onderwerp. Het Gilde is zeer vereerd dat historicus René de Kam op deze avond meer gaat vertellen over de “De Utrechtse Domtoren - Trots van de stad”, een boek dat hij met bouwhistoricus Frans Kipp en 3D-modellenmaker Daan Claessen heeft gemaakt. René de Kam is als coördinator publieksbereik erfgoed werkzaam bij de gemeente Utrecht.

 meer >


Avondrondleiding ‘Moord in de Dom’
Donderdag 6 maart 2014In 2011 verscheen ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Domcantorij het boek ‘Moord in de Dom’ van Rom Molemaker; een detective die speelt in de Domcantorij in en rond de Domkerk. Rom Molemaker zelf is al lid van de Domcantorij sinds de oprichting in 1971.

 meer >


Schrijven in Utrecht zoekt schrijvers in spé
Woensdag 12 maart 2014 t/m woensdag 21 mei 2014Gek op schrijven? Ervaren docenten van Schrijven in Utrecht delen de komende tijd de kneepjes van hun vak met elke maand een andere schrijfworkshop.

 meer >


Internationale Vrouwendag: De talkshow ‘Tradities & Herinneringen’
Zaterdag 8 maart 2014Utrecht- De stichting Tori Oso Utrecht en de Stadsschouwburg Utrecht organiseren op 8 maart tijdens, Internationale Vrouwendag, de talkshow ‘Tradities & Herinneringen’. De talkshow vindt plaats in de Blauwe zaal van de Stadsschouwburg aan het Lucas Bolwerk 24 te Utrecht. De bezoekers zijn welkom vanaf 19.00 uur en de talkshow start om 19.30 uur.

 meer >


ZEPmusic Songwriters Netwerkdag
Zaterdag 1 maart 2014Op 1 maart a.s. organiseert ZEPmusic voor de tweede maal de songwriters netwerkdag in Utrecht. Het is een unieke dag waarop muziekcreatieven elkaar ontmoeten, of je nu songwriter, producer of tekstschrijver bent. Het doel is om je netwerk te vergroten, van elkaar te leren en misschien zelfs een nieuwe samenwerking te vinden.

 meer >


Opera Koffieconcert
Zondag 9 februari 2014Op zondag 9 februari a.s. brengt solisten-ensemble OperaUtrecht hoogtepunten uit: Don Giovanni van Mozart, Aida van Verdi en Carmen van Bizet.

 meer >


Nina Ricci live in Kopi Susu
Vrijdag 31 januari 2014De Italiaanse singer/songwriter Nina Ricci treedt vrijdagavond 31 januari op in cultureel dagcafé Kopi Susu. Ricci speelt een mengeling van jazz en blues. Naast eigen nummers, komen ook songs van onder andere Nina Simone en Erykah Badu voorbij. Zij weet als dit als geen ander op gepassioneerde wijze weer te geven. De klassieke gitaar van Gert de Graaf doet de rest..

 meer >


Concert: Cappella Amsterdam in Pieterskerk
Vrijdag 24 januari 2014Kamerkoor Cappella Amsterdam geeft op vrijdag 24 januari om 20.15 uur een concert in de Pieterskerk. Het koor staat onder leiding van de jonge excellente dirigent Gijs Leenaars. Sinds het seizoen 2012-2013 is hij chef-dirigent van het Groot Omroepkoor. Leenaars koos voor kamermuziek die hem na aan het hart ligt. Het programma vermeldt werk van ondermeer Harvey, Britten, Martin en Escher.

 meer >


Oproep: Inzameling kleding voor Maria's Kerst-In
Vrijdag 6 december 2013 t/m donderdag 26 december 201314e Editie Maria's Kerst-In

 meer >


Gildecafé: Geschiedenis van Utrecht
Dinsdag 19 november 2013Na 12 eeuwen zelfbestuur staat het voortbestaan van de provincie Utrecht op het spel. Na De Gaay Fortman met zijn 24 regio’s is nu de huidige minister van Binnenlandse Zaken bezig om onze mooie, maar kleine provincie samen te voegen met Noord Holland en Flevoland. De provincie en de stad Utrecht kunnen gelukkig terugkijken op een zeer rijke geschiedenis, welke zal blijven bestaan. In deze presentatie zal de heer Doedens ingaan op die aspecten van het verleden, die in zijn boek, ‘Geschiedenis van Utrecht’, zo mooi beschreven zijn. Zij helpen ons een en ander in een breder verband te beschouwen.

 meer >


Taalvrijwilligers gezocht voor laaggeletterden
Donderdag 24 oktober 2013 t/m woensdag 11 december 2013In Nederland is ongeveer 10% van de bevolking laag geletterd. Lastig, deze mensen kunnen bijvoorbeeld niet hun (klein)kinderen voorlezen, een offerte opvragen voor de schilder of hun OV-chipkaart opladen. Taal voor het Leven is een landelijk programma dat deze laaggeletterden probeert te bereiken en hen naar een hoger lees –en schrijfniveau wil tillen.

 meer >


Tentoonstelling: J.P.C. Grolman schetst het volk
Zaterdag 21 september 2013 t/m zaterdag 7 december 2013Zeer onlangs heeft het Nederlands Volksbuurtmuseum de hand kunnen leggen op een bijzondere collectie schilderijen en prenten van J.P.C. Grolman, schilder uit Wijk C. Deze geweldige aanwinst is met name interessant door de 60 aquarellen en potloodtekeningen van het ‘gewone volk’ zoals we dat rond 1900 in de stad en provincie tegenkomen. Vlak daarop ontving het museum een schenking van nog eens 50 prenten van een oud-journalist van het NUD die deze in de jaren zestig had gered van de afvalcontainer! Het is voor het eerst dat we Utrechtse burgers en werkvolk uitgebreid in kleur kunnen aanschouwen. In 110 unieke prenten schetst de tentoonstelling een beeld van het gewone volk in het, toen nog, landelijke Utrecht.

 meer >


Publiekslezing: Exploderende Jupiters
Zondag 15 september 2013 t/m dinsdag 17 september 2013Het is geen wonder dat de honderden exoplaneten - planeten van andere sterren - die tot dusver ontdekt zijn, bijna alle zeer groot zijn en gasvormig. Ze lijken op de buitenplaneten van ons zonnestelsel. Minder zware exoplaneten kunnen met de huidige technieken nog maar moeilijk ontdekt worden.

 meer >


Groepstentoonstelling in Moira: “Insiders”
Zondag 8 september 2013 t/m zondag 22 september 2013“Insiders” is een groepstentoonstelling met het werk dat gemaakt is door bewoners uit het Moira-huis en dat in Moira Expositieruimte getoond wordt. In september 2013 worden diverse werken van Annabel Garriga, bramZaliger, Edo Cleveringa, Jos van Ooijen, Monique Veenswijk (Momendless) getoond.

 meer >


© 2007-2012 AllesoverUtrecht